Při požáru domu s pečovatelskou službou u Českého Krumlova se zranili čtyři lidé

Čtyři lidé se v pátek zranili při požáru domu s pečovatelskou službou ve Větřní na Českokrumlovsku, jeden člověk je vážně popálený. Záchranáři jej přepravili do pražského traumacentra. Dva lidé, kteří se nadýchali zplodin, jsou ve stabilním stavu na interně krumlovské nemocnice. Na stejné oddělení převezli i dalšího člověka, který má respirační onemocnění, informovala mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Zuzana Fajtlová. Škoda je asi tři miliony korun, hasiči uchránili majetek v hodnotě deseti milionů korun, řekl starosta Větřní Antonín Krák (ČSSD).

Požár v domě, který je v ulici na Žofíně, vypukl krátce po půl šesté. „Společně jsme vyvedli z domu dvanáct osob, z nich jsou čtyři zraněné. Nadýchaly se zplodin,“ řekl Bajcura.

Záchranáři pak ošetřili devět lidí. Jedním byl muž, který utrpěl popáleniny horní části těla a intoxikoval se zplodinami. „Bylo nutné jej uvést do umělého spánku, zajistit mu dýchací cesty a napojit na umělou plicní ventilaci. Ve vážném stavu byl letecky transportován na Kliniku popáleninové medicíny Nemocnice na Vinohradech,“ uvedla Fajtlová.

Dva klienty, kteří se nadýchali zplodin, záchranáři po ošetření převezli ve stabilním stavu na internu krumlovské nemocnice. Převezli tam i člověka, který má respirační onemocnění. Zdravotní stav zbylých pěti lidí umožnil, že po ošetření na místě nemuseli do nemocnice.

Požár vznikl v bytě, který je v prvním patře domu, rozšířil se po celém patře. „Zahořelo u jednoho postiženého, který byl letecky transportován na traumacentrum na (pražské) Vinohrady. Teď jsme převezli těch jedenáct lidí do bývalého hotelu Golf, jehož majitelem je naše město. Máme ho zprovozněný i pro rodiny ukrajinských uprchlíků. Teď jsou tady všechny záchranky a lékaři, kteří provádí vyšetření všech jedenácti osob a stanoví další postup,“ řekl starosta Krák.

Dům je nyní neobyvatelný

Náhradní ubytování potřebuje šest lidí. O ostatní klienty domu se postarali jejich rodinní příslušníci, vzali si je domů, upřesnil Krák. Všech šest lidí má náhradní ubytování v bývalém hotelu Golf. „Budou tam pod dohledem našich pečovatelek,“ dodal starosta.

Ve městě jsou dva domy s pečovatelskou službou. Starosta původně plánoval, že do druhého domu, který je poblíž bazénu a není poškozený, ubytuje město člověka s tělesným postižením, který je na invalidním vozíku. Nakonec i ten bude v hotelu Golf.

Celý třípatrový dům, který město rekonstruovalo, je nyní neobyvatelný, dodal starosta. V domě je devatenáct bytů, každý pro jednoho klienta, a dva byty pro zdravotní sestry. V domě teď bylo podle starosty dvanáct lidí, ostatní byli na vánoční svátky pryč.

Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. Požár už mají pod kontrolou, lokalizovali ho v 18:07. Na místě je sedm cisteren a automobilová plošina. Hasiči zasahovali v dýchací technice. „Nyní budeme dohašovat a odvětrávat,“ uvedli na síti X po 18. hodině.

Policie a hasiči budou zjišťovat, za jakých okolností začalo hořet, řekl Bajcura. Podle Fajtlové bylo na místě šest pozemních posádek záchranářů, vrtulník letecké záchranné služby a mířily tam další dvě pozemní posádky. Zasahují profesionální hasiči z Krumlova a dobrovolní hasiči z Větřní, Rožmberka nad Vltavou a Hořic na Šumavě.