Policisté kontrolovali auta na nebezpečné silnici u Lesné

Lesná (Děčínsko) - Děčínští dopravní policisté dnes kontrolovali auta a motocykly na jedné z nejrizikovějších silnic okresu v Lesné u Jiřetína pod Jedlovou. Akce, při které zkontrolovali 70 aut a motocyklů, byla zaměřena zejména na motorkáře a na aktivní i pasivní bezpečnost převážených dětí v autosedačkách. Kontrolu hodnotíme určitě kladně, řekl mluvčí děčínské policie Ladislav Cvik.

Akce byla v regionu dopředu avizovaná, proto o ní řidiči vesměs věděli a dopravní předpisy se snažili dodržovat. Zkontrolováno bylo 43 osobních aut, ve 14 z nich seděly děti. „Vše bylo v pořádku, žádný z řidičů osobních vozů nebyl pokutován, dostali ještě drobné dárky od Besipu,“ řekl Cvik. Z devíti kontrolovaných řidičů motocyklů dostal jeden pokutu za špatný technický stav. „Ostatní motocyklisty jsme formou letáků upozorňovali na možná rizika a ohrožení na silnicích,“ uvedl Cvik.

Hůře dopadli řidiči nákladních vozidel, z 18 kontrolovaných jich pět dostalo pokutu. „Nejvyšší pokuta byla 2000 korun za špatný technický stav a nepřipoutání řidiče,“ řekl Cvik. Podle něj se řidiči nákladních aut připoutávají velmi málo, ale dnes díky známosti akce jich byla většina připoutaná.

Na nebezpečné silnici I/9 vedoucí z Rumburku směrem na Nový Bor se letos stalo několik vážných nehod. Na začátku května zde zahynul řidič dodávky, na kterou spadl kontejner z kamionu, který nezvládl zatáčku a převrátil se. V únoru u obce Studánka nedaleko Rumburku zahynuli při dopravní nehodě dva lidé, další dva byli zraněni. Srazila se tam tři osobní auta a jedno nákladní. Havárii zavinil řidič jednoho z osobních vozů, který předjížděl a v protisměru se srazil čelně s osobním vozem Škoda Fabia.