Policie požádá sněmovnu o vydání Wolfa k trestnímu stíhání

Praha – Policie požádá Poslaneckou sněmovnu, aby vydala k trestnímu stíhání nezařazeného poslance Petra Wolfa. Po ročním šetření ho chce podle vrchní státní zástupkyně z Olomouce Mileny Hojovcové stíhat kvůli podezření ze zneužití milionových státních dotací. Wolf ale tvrdí, že o ničem neví. Informace o chystaném postupu policie ho proto překvapily. Veškeré informace o své kauze má podle svých slov vždy nejdříve od tisku, což mu připadá velmi nestandardní. Své další kroky chce zveřejnit až poté, co bude mít k dispozici písemný materiál od policie nebo státního zastupitelství.

Nestandardně byla podle Wolfa vyšetřovaná i jeho kauza. Upozornil především na její nápadnost s kauzou OKD nebo Budišov. Zveřejnění takových informací před hlasováním o rozpočtovém návrhu ve sněmovně navíc označil za „ovlivňování mého rozhodování během tak důležitého hlasování“.

„Podle zprávy, kterou jsme dostali v úterý, nový dozorový státní zástupce v Ostravě provádí prověrku vyšetřovacího spisu. Do 30. září by to měl skončit a měla by být vypracována žádost pro sněmovnu na vydání souhlasu s trestním stíháním,“ řekla Hojovcová. Pokud by podle ní sněmovna Wolfa zbavila imunity, „tak by potom mělo být vydáno usnesení o zahájení trestního stíhání pro trestný čin úvěrového podvodu“. Vzhledem k tomu, že způsobená škoda je vyšší než pět milionů korun, hrozí Wolfovi v případě zbavení imunity a obvinění až 12 let vězení.

Petr Wolf:

„Veškeré informace o mé kauze mám vždy nejdříve od tisku a připadá mi velmi nestandardní, že to nemám od příslušných orgánů. Vše mě utvrzuje v tom, že tato kauza má silný politický podtext.“

Hojovcová v souvislosti s případem rovněž vytkla vedení Krajského státního zastupitelství v Ostravě průtahy. Předpokládá, že policisté zřejmě už v květnu měli v plánu požádat o Wolfovo vydání ke stíhání, ale ze strany krajského státního zastupitelství jim v tom bylo, jak prohlásila, „jakoby bráněno“. Šéfka Krajského státního zastupitelství v Ostravě Zlatuše Andělová ale průtahy popřela. Podle ní se čekalo na rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství, které až 16. července rozhodlo o tom, že spis budou mít na starosti její podřízení.

Wolf zneužívání dotací popírá

Wolf zneužívání dotací popírá. Policie ho prověřovala kvůli tomu, že jeho ostravská firma UT 2002 získala státní dotace údajně až 11 milionů korun na projekty zkoumání vztahu životního prostředí a ekonomického rozvoje. Studie, která na základě toho vznikla, má ale podle podezření policie mnohem nižší hodnotu. Policie se proto domnívá, že část peněz byla použita k jiným účelům.

Petr Wolf
Zdroj: ČT24