Podivnou maturitou na vyšehradském gymnáziu se bude zabývat policie

Praha - Případem údajně podplacené maturity Martina Bartáka na pražském Soukromém gymnáziu Pod Vyšehradem se bude zabývat policie. Uvedl to deník Týden.cz, kterému to potvrdila státní zástupkyně Blanka Valsamisová. "Díky médiím jsme pojali podezření, že by některé věci nemusely být v souladu se zákonem," vysvětlila, co bylo pro policii podnětem.

Podle jejích slov je třeba prověřit, zda nešlo o korupci, v současné době ale státní zastupitelství nic takového netvrdí. O úplatku se zmínila předsedkyně zkušební komise Markéta Šimková v rozhovoru pro Týden. Uvedla, že od Bartákova otce, který je šéfem Polikliniky Modřany, dostala peníze za účast v komisi, a podobně zaplaceno dostali i další lidé. Potřebné materiály, týkající se maturity, by měla mít policie k dispozici do konce týdne.

Barták propadal z češtiny a španělštiny. Šimková pro něj prosadila při druhé výjimečné komisionální zkoušce, která je propustkou k maturitě, ze španělštiny trojku, přestože ostatní dva učitelé trvali na pětce. Někteří pedagogové poté odmítli Bartáka u maturity zkoušet. Na protest z vyšehradského gymnázia odešly koncem června dvě desítky studentů.