Počty mrtvých na českých silnicích se neustále zvyšují

Praha - Na českých silnicích přibývá stále více mrtvých. Letos byl nejtragičtější poslední červencový týden, kdy zemřelo 29 motoristů. První týden v srpnu nepřežilo na silnicíh 28 lidí. Tragický byl i minulý víkend. Podle statistika dopravní policie Josefa Tesaříka se číslo o prázdninách vždy zvyšuje.

V uplynulém týdnu zemřelo při dopravních nehodách o třetinu méně lidí než v předchozím týdnu, který byl podle předběžných policejních statistik jedním z nejtragičtějších od začátku roku. Od pondělí 11. srpna do neděle 17. srpna si havárie vyžádaly 19 obětí.

Z dlouhobého porovnání vyplývá, že v červenci a srpnu se počet usmrcených osob zvyšuje o víc jak 34 procent, uvedl Tesařík. To je průměr za posledních 18 let. Nejhorší situace byla v roce 1999, kdy byl nárůst usmrcených osob o prázdninových měsících vyšší o 60 procent než v červnu. V roce 2006 byl rozdíl jen pět procent. Na silnicích nejvíce v letních měsících umírají motorkáři a cyklisté.

Od začátku srpna zemřelo do neděle při haváriích 62 lidí. Celý srpen si v roce 2007 vyžádal 102 obětí a o rok dříve 79, což byl podle Josefa Tesaříka druhý nejlepší výsledek od roku 1970. Kritická bude podle policie předposlední prázdninová neděle, která přinesla v loňském roce deset obětí dopravních nehod.  

Podle Tesaříka období dovolených svádí k menší opatrnosti za volantem, objevuje se i únava. Expert na silniční bezpečnost Robert Šťastný poukazuje na nižší ostražitost českých řidičů.

V krátkém horizontu se výrazně zlepšila bezpečnost na silnicích například ve Francii a Španělsku, doplnil Šťastný. Z hlediska statistik u nás docházelo k výraznému poklesu počtu mrtvých na silnicíh mezi roky 2003 a 2006. „Je potřeba vyžadovat hlavně po všech dodržování předpisů,“ řekl Šťastný.