Plaga navrhne, aby maturanti mohli dál volit mezi matematikou a cizím jazykem

Nikoli odklad povinné maturity z matematiky, ale její úplné zastavení a umožnění trvalé volby mezi matematikou a cizím jazykem má na mysli ministr školství Robert Plaga (ANO). Řekl to v pořadu Partie televize Prima. Zároveň ale zdůraznil, že jeho cílem je hlavně zkvalitnění výuky matematiky.

„Zaslechl jsem, že chci odložit maturitu z matematiky o osm až deset let. Ne. Já chci, aby do zákona byla propsána volba mezi cizím jazykem a matematikou, tedy ten současný stav. To znamená, můj návrh není napsat tam místo roku 2021 rok 2031, ale nechat tam studentům volbu,“ řekl ministr Plaga.

Zároveň ale ujistil, že neusiluje vysloveně o zrušení povinné zkoušky z matematiky, ale především o zkvalitnění výuky. Na tom se Plaga shodl s dalším hostem Partie, místopředsedou Senátu a uvolněným ředitelem pražského Gymnázia Jana Keplera Jiřím Růžičkou (nestr. za TOP 09). Podle něj nemusí být maturita z matematiky povinná, aby se lépe učila.

„Neslyšel jsem jediný argument, proč by maturita z matematiky měla zlepšit výuku – pokud nebudeme pracovat s motivací strachem, což by bylo nejhorší, co by nás mohlo potkat,“ podotkl senátor.

Povinná zkouška má i zastánce

Již předchozí prohlášení ministra školství, která se týkala možného odkladu zavedení povinné maturitní zkoušky z matematiky, ale vyvolala i kritiku. „Od roku 2015 hovoříme o tom, že se musí výuka matematiky změnit, že musí reflektovat každodenní využití matematiky v praxi a rozvoj logického myšlení. Tyto dovednosti je potřeba ověřovat zkouškou,“ uvedla viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy Milena Jabůrková.

Zrušení či dlouhý odklad povinné maturity z matematiky se nezamlouvají ani Asociaci ředitelů gymnázií. Vidina povinné maturity z matematiky by podle předsedkyně asociace Renaty Schejbalové donutila žáky k tomu, aby více pracovali. „Myslím, že studenti na některých školách nejsou ochotni pracovat, nemají pracovní návyky,“ míní.

Zákon se zkouškou počítá, jeho změnu podporují i středoškoláci

Plagovi kritici ostatně mají na své straně i zákon v současné podobě. Ten počítá s tím, že ve školním roce 2020/2021 bude zkouška z matematiky povinná pro studenty gymnázií a lyceí, o rok později již pro všechny. Ministr slibuje, že jej stihne včas změnit.

„Chci to dostat co nejrychleji do sněmovny. Pevně věřím, že do jara. Sněmovna ví, že je to téma, které je potřeba co nejrychleji rozseknout,“ řekl Plaga v Partii. Připustil, že „studenti si zaslouží vědět dopředu, z čeho budou maturovat“.

Středoškoláci chtějí proti povinné maturitě z matematiky protestovat 4. října v centru Prahy. Podle organizátorů protestu může povinná maturita ještě zhoršit vztah žáků předmětu. Poukazují také na to, že na středních odborných školách vede maturita z matematiky ke snižování hodin odborných předmětů, že povinná zkouška povede k větší neúspěšnosti u maturit a že ne každý bude v budoucnu matematiku potřebovat.