Paroubek by měl opustit funkci ve sněmovním výboru, žádá Sobotka

Praha - Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek by měl kvůli svému odchodu ze sociální demokracie a přestupu do nové strany opustit funkci místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru. Je o tom přesvědčen předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. „Tato pozice náleží ČSSD, věřím, že ho k tomu nebudeme muset vyzývat,“ prohlásil Sobotka. „Jestli na to mají sílu, ať mě odvolají,“ reagoval Paroubek.

Paroubek se místopředsedou rozpočtového výboru stal loni po volbách. Na starosti má zahraniční cesty členů výboru. Náplní práce na této pozici je shromažďovat náměty od poslanců na zahraniční cesty a komunikovat s organizačním výborem, který je schvaluje. Pokud by Paroubek funkci opustil, přišel by o téměř jedenáctitisícový příplatek k platu.

Paroubek minulý týden oznámil, že zakládá novou politickou stranu Národní socialisté - levice 21. století a začne jednat s ČSNS 2005 o fúzi. O spolupráci s touto stranou vyjednává již od jara. Paroubkův tým nyní stranu buduje a tento týden hodlá podat ministerstvu vnitra žádost o registraci.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24

Při odchodu z ČSSD Paroubek sociální demokracii obvinil, že opustila program a stala se „soft verzí ODS“. Hodlá proto řídit politický subjekt, který bude hájit to, co ČSSD zatratila. Paroubek se do čela ČSSD dostal po pádu premiéra a šéfa ČSSD Stanislava Grosse, kterého nahradil v obou funkcích. Po loňských parlamentních volbách, kdy sociální demokraté sice zvítězili, ale přesto zůstali v opozici, Paroubek na funkci šéfa strany rezignoval a stal se kritikem nového vedení.