Pacientka s rakovinou porazila u soudu VZP. Pojišťovna proplatí speciální léčbu

Reportáž: Pacientka s rakovinou porazila u soudu VZP (zdroj: ČT24)

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) musí pacientce Anetě Jiráskové zaplatit speciální léčbu rakoviny prsu, jejíž uhrazení instituce původně odmítala. Rozhodl o tom pražský městský soud, Státní ústav pro kontrolu léčiv navíc povolil sporný medikament hradit ze zdravotního pojištění.

Lékaři našli dnes sedmadvacetileté Anetě Jiráskové během těhotenství karcinom prsu. Pojišťovna jí nejprve léčbu platila, pak žena podstoupila chirurgický zákrok a kvůli těhotenství byla ponechána bez onkologické péče; po porodu se ale ženin zdravotní stav opět zhoršil, objevily se metastáze a lékaři pacientce navrhli biologickou léčbu, která nemocným prodlužuje život v průměru o šestnáct měsíců.

U aplikovaného medikamentu stojí jeden třítýdenní cyklus osmdesát tisíc korun, VZP ho ale odmítala proplácet, protože nešlo o lék registrovaný státem a Jirásková měla k dispozici klasickou chemoterapii. Ta u ní ale nebyla účinná, a žena tak hledala způsob, jak získat na boj s rakovinou prostředky.

Soud: Šlo o specifický případ

„Lék si platím sama, s pomocí různých nadací, sponzorů, protože to jsou samozřejmě finanční částky, které by, dá se říct, položily rodinu a celé blízké okolí,“ uváděla loni v listopadu pro Reportéry ČT. Právnička VZP Alexandra Živělová vysvětluje, že mimořádné úhrady jsou možné „jedině v případech, kdy pojištěnec ze svých nějakých specifických důvodů nemůže léčby využít“.

Celá záležitost se ovšem dostala před soud - a ten nyní rozhodl, že léčba Anety Jiráskové byla právě specifickým případem. „Léčba jí měla být pojišťovnou uhrazena, a proto soud obě rozhodnutí zdravotní pojišťovny jako nezákonné zrušil,“ oznámila předsedkyně senátu městského soudu v Praze Viera Horčičová.

Jedno vítězství pro všechny

Anetě Jiráskové už nemoc nedovolila přijít si rozsudek poslechnout osobně, její boj ale pomohl vyjasnit situaci i pro další pacienty. „V historii České republiky dostáváme poprvé výklad paragrafu, který uzákoňuje výjimku pro přiznávání úhrad z veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl pacientčin právní zástupce Ondřej Pecák.

Státní ústav pro kontrolu léčiv navíc rozhodl, že pojišťovny začnou od února přípravek proplácet už standardně. Další pacienti tak nebudou muset žádat o výjimku. Tomu se přizpůsobuje i VZP, jejíž mluvčí Oldřich Tichý serveru Česká justice řekl, že pojišťovna ženě zaplatí léky i bez ohledu na výsledek soudu.

„Pokud jde o reakci na tento konkrétní verdikt, tak VZP počká na písemné vyhotovení rozsudku. Teprve po jeho podrobnější analýze bude možné rozhodnout, zda budeme využívat nějaký opravný prostředek, nebo ne,“ uvedl Tichý. Pokud by se pojišťovna chtěla dál soudně bránit, případ by řešil Nejvyšší správní soud.