Opět listopadaly teplotní rekordy

Praha – Čtyři stanice hlásily pro dnešek teplotní rekord. V Broumově na Náchodsku naměřili 17,1 stupně Celsia, tedy o 0,6 stupně více oproti dosavadnímu maximu z roku 1969. V Hradci Králové se vyrovnal teploměr naměřenému údaji z roku 1977.

Na stanici Nový Hradec Králové vyšplhala rtuť na dílek jedné desetiny pod sedmnáctistupňovou hranicí. K rekordním stanicím se přidaly také Úpice na Trutnovsku se 14,7 stupně Celsia, kde bylo dosavadní maximum z roku 1996 překonáno o 0,7 stupně. Na stanici Kočkov v Ústí nad Labem činila do dneška rekord teplota 11,4 stupně z roku 1996, dnes ho teplota překonala 12,1 stupně.

Nových historických maxim dosahovaly teploty také v úterý, kdy byla zaznamenána na 37 stanicích s alespoň třicetiletou historií. V Moravskoslezském kraji se teploty vyšplhaly přes 19 stupňů.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Facebook Počasí ČT/Stanislav Hádek

Nezvyklé teplo může ve čtvrtek pokračovat. Meteorologové očekávají teploty mezi 10 a 14 stupni, na severovýchodě republiky až k šestnácti stupňům. To se ale bude odvíjet od množství slunce, tedy jak se bude rozpouštět nízká oblačnost.

Nadprůměrně teplý listopad (zdroj: ČT24)