Ombudsman: Antidiskriminační zákon Klaus možná nepodepíše, není jeho oblíbený

Praha - Václav Klaus může vetovat zákon o antidiskrimančním zákoně, domnívá se ombudsman Otakar Motejl. "Pan prezident naznačil, že tato norma není z jeho oblíbených … může se i stát, že zákon nepodepíše, to je můj odhad," řekl. K závěru došel po dnešní schůzce na Hradě, během níž předal Klausovi zprávu o své činnosti za loňský rok. S hlavou státu hovořil o výhradách, které k antidiskriminačnímu zákonu, z něhož vyplývají pro veřejného ochránce práv nové úkoly, má.

Ombudsman by se měl stát jakousi ústřední osobou, která se bude snažit urovnat konfliktní situace a radit lidem, jak se domáhat svých práv. Metodu zákona a sankce v boji proti diskriminaci ale nepovažuje Motejl za nejvhodnější a nejpřirozenější. Přikláněl by se spíše k větší tolerantnosti společnosti vůči odlišnostem. Podle něho může dojít k situaci, kdy společnost ve snaze odstranit určitou nerovnost vytváří jinou a to může snadno vést k pozitivní diskriminaci.

Nejednoznačný je i postoj Senátu, který má předlohu posoudit příští týden. Horní komora normu před dvěma lety odmítla jako vágní a zavádějící právě pozitivní diskriminaci.

Antidiskriminační zákon má pomoci zajistit rovný přístup ke vzdělání, práci, zdravotnické péči či například sociálním výhodám bez ohledu na věk, rasu, národnost, sexuální orientaci, zdravotní postižení, pohlaví, náboženství a světový názor.