Občan Havel se cítí dobře

Praha - Exprezident Václav Havel se cítí dobře. Setrvává v domácím léčení a až do konce února neplánuje žádný pracovní program. Na část rekonvalescence odcestuje do zahraničí. S ohledem na soukromí bývalého prezidenta kancelář nepotvrdila místo jeho pobytu, ale spekuluje se o rakouských Alpách. Václav Havel se zotavuje poté, co byl v lednu převezen do motolské nemocnice v kritickém stavu.

Vzhledem k výskytu chřipkové epidemie lékaři Havlovi zatím nedoporučují kontakt s lidmi. Se zdravotním stavem jsou ale spokojeni. „Máme pana prezidenta Havla pod kontrolou, jeho zdravotní stav je uspokojivý,“ potvrdil náměstek ředitele Fakultní nemocnice Motol a šéf Havlova konzilia Martin Holcát. Václav Havel rehabilituje a dochází k němu docent Pavel Kolář, který je rovněž členem konzilia.

Bývalý prezident, spisovatel a dramatik Václav Havel také zůstává v péči svého osobního lékaře Tomáše Bouzka, jemuž je i nadále motolský tým plně k dispozici. „Nabídli jsme mu péči… On ji akceptoval,“ řekl Holcát. Havel se podle něj bude obracet s případnými kardiologickými problémy také na lékaře Institutu klinické a experimentální medicíny, kteří o něj již dříve pečovali.

Václav Havel se chce pustit do občanských aktivit  

Havlova kancelář uvedla, že v březnu by exprezident mohl začít úřadovat. Má už i předběžný program. Chce jít například na konferenci o lidských právech, která se bude konat 9. března v Praze v rámci českého předsednictví EU. V plánu má i konferenci k desátému výročí vstupu do NATO. Jeho přítomnost ale bude záležet na zdravotním stavu.

Martin Holcát
Zdroj: ČT24