Na německých a rakouských dálnicích si opět postojíte

Berlín/Vídeň - Poslední prázdninová neděle přinesla podle očekávání komplikace na mnoha evropských dálnicích, největší zácpy zaznamenávají jako obvykle tranzitní trasy od jihu v sousedním Rakousku a Německu. Autokluby v obou zemích se však shodují, že zatím jsou problémy menší než v sobotu. V Rakousku se jako obvykle tvoří zácpa před „úzkým hrdlem“ dálnice A10, tunelem pod Velkými Taurami. Fronta vozidel od jihu je však podle hlášení autoklubu ÖAMTC jen tři kilometry dlouhá, zatímco v sobotu to bylo 20 kilometrů. Správa tunelu zavedla opět blokové odbavování, kdy po určitou dobu využívají oba jízdní pruhy tunelu vozidla jen v jednom směru.

Další zácpa je hlášena z Brennerské dálnice A13 před mýtnicí, dlouhá je tři kilometry. Horší situace je na souběžné silnici B182 přes Brennerský průsmyk, kterou používají ti, kteří se chtějí vyhnout dálničním poplatkům. Fronta vozidel zde dosahuje až 14 kilometrů. 

Značně přehuštěný provoz je také na jižní dálnici A2 v oblasti Klagenfurtu a před Vídní. V širším okolí Vídně jsou to podle ÖAMTC dálnice a silnice směřující do Česka, na Slovensko a do Maďarska, po kterých se od jihu vracejí rekreanti z těchto zemí. 

K nečekaným zácpám může vést i přílišná pracovní horlivost stavebních firem. Na horské silnici B99 přes Katschberský průsmyk se dnes vytvořila kolona dlouhá 15 až 20 kilometrů jen proto, že stavbaři zahájili opravu už dnes místo až v pondělí, jak bylo smluvně dohodnuto, informovala agentura APA. 

V jižním Německu jsou hlášeny několikakilometrové zácpy z dálnice A8 spojující Mnichov se Salcburkem, dálnice A93 od Kufsteinu k Mnichovu a celý dálniční trojúhelník v údolí řeky Inn. Další kolony se tvoří na dálničním objezdu Mnichova (A99) a na dálnici A96 Mnichov-Lindau. Tradiční zácpy jsou na A7 mezi Füssenem a Ulmem, na dálnicích kolem Kolína nad Rýnem, Frankfurtu, Hannoveru a na okruhu kolem Berlína (A10). V Nizozemsku pokračují zácpy na objízdných trasách nahrazujících kvůli opravám uzavřené dálnice kolem Rotterdamu a Utrechtu.

Tauernský tunel
Zdroj: ČT24