Muž z cizinecké policie nelegálně vynášel z letiště cigarety

Praha - Policejní inspekce zadržela příslušníka cizinecké policie z inspektorátu ruzyňského letiště. Muž dlouhodobě nakupoval neokolkované cigarety v bezcelní zóně a nelegálně je vynášel. A to i během výkonu služby. Do bezpečnostní zóny navíc bez kontroly pouštěl i další lidi. Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 už byl podán návrh na zahájení trestního stíhání podezřelého policisty pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby a přečin podvodu. Podle tiskové mluvčí inspekce Radky Sandorové státní zástupce návrh akceptoval.

Policista cigarety vynášel nejméně od května letošního roku. „Ve 43 případech nakoupil tabákové výrobky v bezcelní zóně. Za zboží v hodnotě téměř 200 000 korun nezaplatil povinnou platbu,“ uvedla v tiskovém prohlášení mluvčí. Policista podle ní nakupoval nejen ve svém volnu, ale i v době služby. 

K nákupům muž používal padělané nebo pozměněné palubní lístky. „Zakoupené zboží bez toho, aby zaplatil povinnou platbu, vynášel z bezcelní zóny a odvážel služebními dopravními prostředky policie… Znepokojující na celém případu je i zjištění o nekontrolovaném pohybu na mezinárodním letišti a s tím související ohrožení bezpečnosti,“ dodala mluvčí.