Ministerstvo našlo při kontrole předsednictví chyby za 20 milionů

Praha – Ministerstvo financí našlo při kontrole hospodaření kolem českého předsednictví EU nesrovnalosti u zakázek za 20 milionů korun. Uvedl to server Aktuálně.cz, který má výsledky ministerského auditu k dispozici. Celkově stálo předsednictví 3,5 miliardy. Úřad vlády tak prý porušil zákon o rozpočtových pravidlech. Finanční analytický útvar ministerstva přitom už minulý týden podal kvůli jedné podezřelé zakázce trestní oznámení. Bývalý vicepremiér pro EU a nynější ministr obrany Vondra však zdůrazňuje, že zakázku nepodepisoval, odpovědný je podle něho tehdejší vedoucí úřadu.

Kontroloři se zmiňují například o zakázce pro agenturu AMI Communication, která si podle nich za poradenské služby účtovala dvakrát zcela identickou fakturou shodně 1,1 milionu korun. Doklady k zakázce jsou prý neúplné a neprůkazné. „Obě faktury neobsahovaly rozpis prováděných prací a z příloh nevyplývá, o jakou činnost se jednalo,“ stojí dál ve zprávě.   

Další zjištění se týkají i společnosti Gurant International, které tým zajišťující předsednictví vydal v dubnu 2008 pokyn k zajištění ubytování. Rámcová smlouva ale byla uzavřena až o dva měsíce později. Podle kontrolorů chybí doklady o limitu služeb, takže firma podle nich mohla navyšovat své ceny, uvedl server.    

Ve zprávě kontrolorů je uvedena rovněž zakázka Kongresového centra Praha na 7,5 milionu korun, která údajně poukazuje na nejasnosti v kompetencích. K zakázce podepsala fakturu náměstkyně tehdejšího šéfa předsednického týmu Alexandra Vondry (ODS), podle auditu ale „příkazce neměl oprávnění k podpisu nad dva miliony“.