Mikuláš prochází českými zeměmi už sedm století

Praha – Do ulic českých měst dnes vyrazí Mikuláš se svojí družinou. Tradice se v českých zemí datuje od 14. století. Svátek sv. Mikuláše se slaví na mnoha místech světa; v různých podobách je známý na starém kontinentě i v Americe. Rusko a Lotrinsko ho uctívá jako svého patrona. Je ochráncem školáků, námořníků, obchodníků i advokátů.

Na českém venkově do mikulášského průvodu vedle anděla a čerta tradičně patřívali i kominíci, husaři, mouřenín, žid, bába s nůší a někdy také smrtka. Mikuláš zkoušel děti z náboženství a za odměnu rozdával sladké dárky, nejčastěji pečivo z perníku. Původní smysl mikulášského průvodu byl také odlišný – měl zahnat zlé čarovné síly, kterým se za dlouhých prosincových nocí nejvíc dařilo.

Ve světě má Mikuláš rozdílné podoby i jména. Německo má Weihnachtsmanna, Francouzi Pere Noëla, Američané Santu Klause, Rusové Dědu Mráze. Nejpopulárnější je Mikuláš pravděpodobně v Nizozemsku, kde je mu zasvěcených nejvíc kostelů. Už od středověku tu 6. prosince pořádají slavné poutě. Místní Sinter Klaas připlouvá z moře a rozhazuje dětem ovoce a cukroví.

Všechny obdoby Mikuláše mají původ ve starověkém tureckém městu Myra (dnešní Demre). Ve čtvrtém století tu byl biskupem pozdější sv. Mikuláš, o jehož životě se traduje řada legend. Podle nejznámější z nich zachránil před nevěstincem tři dcery chudého otce tím, že jim vhodil v noci oknem do světnice tři měšce zlaťáků. Dnešní tradice připomíná Mikulášovu smrt 6. prosince 327. Později byl bývalý biskup svatořečen a tradice mikulášských průvodů se rozšířila z Malé Asie do Evropy a dál.

Tato tradice se dnes omezila na trojčlenný průvod složený z Mikuláše, anděla a čerta. Psycholožka Ilona Gillernová připomíná, že právě čerti, kteří děti příliš děsí, můžou způsobit trauma: „Je třeba utužovat psychiku dětí a přivykat je na strach. Rodič by ale měl vědět, kam až může strašení zajít.“

Některá města a organizace k mikulášským oslavám přichystaly speciální program. Tradiční slavnost na českobudějovickém náměstí, při níž anděl slétá z Černé věže, dnes obohatí otevření nového kluziště na náměstí Přemysla Otakara II. Lidé si tu budou moci až do 6. ledna zabruslit zdarma

České dráhy na víkend připravily tradiční jízdy parního vlaku s Mikulášem. Na tři různé trasy vyjede z nádraží Praha Braník během soboty a neděle šest vlaků. Odjezdy jsou v 10:30, 13:00 a 16:15. Vlak je sestaven z historických vozů třetí třídy, které táhne historická parní lokomotiva Čtyřkolák z roku 1917.