Mapa dárců ukazuje, kde se daří dobročinnosti: Nejštědřejší jsou Pražané a lidé ze severu Moravy

Dárci, firmy, nadace a fondy v Česku v minulém roce věnovali na prospěšné účely 7,5 miliardy korun. Je to zhruba o půl miliardy víc než v roce 2015. Individuální dárci loni poslali 1,8 miliardy a firmy 3,7 miliardy. Nadace a fondy poskytly 1,4 miliardy. Veřejné sbírky vynesly 600 milionů, z toho přibližně 30 milionů přiteklo díky dárcovským textovým zprávám DMS. Mapa dárcovství, kterou připravilo Fórum dárců, ukazuje situaci v jednotlivých krajích a další podrobnosti.

„Snažili jsme se v mapě jednoduše a přehledně shrnout a ukázat, jak české dárcovství vypadá. Trend digitální komunikace, sociálních sítí a sociálních médií výrazně postupuje. I když býváme vůči novinkám rezistentní, i neziskový sektor to pohltilo. Nevyhneme se tomu,“ komentuje data výkonná ředitelka Fóra dárců Klára Šplíchalová.

Charita přes Facebook

Podle výsledků průzkumu tři čtvrtiny dárců získávají informace o dobročinných projektech na sociálních sítích. Tato média k darování pak inspirují čtvrtinu Čechů a Češek. Na Facebooku je 98 procent neziskových organizací. Každá třetí využívá YouTube, sedm procent Twitter a pět procent Instagram. Příznivce se přes sítě snaží získat 89 procent spolků a nadací.

České dárcovství - 7,5 mld. Kč na veřejně prospěšné účely
Zdroj: ČT24/Donorsforum.cz

Celkem 73 procent organizací komunikuje se svými fanoušky právě na Facebooku a v dalších sociálních médiích. Tři z deseti organizací vidí sítě jako dobrý prostředek k získávání sponzorů.

Od roku 2011 do roku 2015 dárců přibylo. Jejich počet se v Česku zvedl ze 120 tisíc na 150 tisíc, uvedla Šplíchalová. Nadací a fondů funguje 2213, oproti loňsku o 149 víc. Fondy a nadace přispívají nejčastěji do vzdělání a kultury, následuje podpora rodin a dětí a pomoc zdravotně postiženým.

V roce 2016 investovaly nadace a fondy nejčastěji do těchto oblastí
Zdroj: ČT24/Donorsforum.cz

Nejvíc lidí, kteří dávají peníze na dobročinnost, je podle mapy dárcovství v Praze. Dar si tu v roce 2015 odečetlo z daní zhruba 27 tisíc lidí, celkem věnovali 406,84 milionu korun. Nejméně dárců s daňovým odečtem bylo v Karlovarském kraji, a to 2800. Poskytli 26,88 milionu.

Nejštědřejší dárci jsou v hlavním městě, průměrný roční dar činil 15 tisíc korun. Následuje Moravskoslezský a Olomoucký kraj s 13 tisíci korunami. Naopak nejnižší částku poslali lidé na Vysočině a v Jihočeském kraji. Činila v průměru 9000 korun za rok.

Fórum dárců v Den dárců, který se slaví 29. listopadu, tradičně představuje žebříčky nadací a nadačních fondů a další data a trendy v dárcovství v České republice. Letos jako dárek všem neziskovým organizacím a jejich dárcům připravilo právě Mapu dárcovství, která je veřejně k dispozici na webu Donorsforum.

Negativním výrokům lidé sice nevěří, přesto mají pochyby

Z průzkumu pro Fórum dárců dále vyplynulo, že přes 30 procent lidí sice tvrdí, že negativním výrokům některých politiků o fungování neziskového sektoru nepřikládá váhu, přesto v nich určité pochybnosti vzbuzuje. „Naštěstí tento fakt zatím ještě významně neovlivňuje chuť Čechů dávat a pomáhat,“ uvedla ředitelka Klára Šplíchalová.

Pro dárce je důležité, aby organizace měla výsledky, které skutečně prospívají, úspěšně realizované projekty s jasně doloženými výstupy, transparentní financování a otevřenou komunikaci. „A téměř padesát procent Čechů uvádí, že je pro ně velmi důležitá osobnost, která neziskovou organizaci zastupuje,“ upozorňuje Šplíchalová.

Z průzkumu zároveň jednoznačně vyplývá, že Češi darovat chtějí. Přes 70 procent respondentů uvádí, že během posledních dvou let finančně podpořilo veřejně prospěšný projekt. Lidé nejčastěji věnují sto až tři sta korun (více než 50 procent), 16 procent daruje ročně až pět set korun. Až tisíc korun na charitu věnovalo více než 11 procent respondentů.