Máme podepsanou koaliční smlouvu, není co řešit, říká v rozhovoru pro ČT premiér Babiš

Rozhovor s premiérem Andrejem Babišem (zdroj: ČT24)

Předčasné volby odmítl v rozhovoru pro ČT premiér Andrej Babiš. Předpokládá, že sociální demokraté, i když v pátek kabinet aktivně nepodpoří, budou spolehlivým vládním partnerem. Premiér věří, že policie a státní zastupitelství jeho vyšetřování v kauze Čapí hnízdo zastaví, a případ tak ani nedospěje k soudu.

Pane premiére, co se zítřejším hlasováním o nedůvěře mění na vaší spolupráci s ČSSD? Uvažujete o tom, že byste se třeba bavili o jiném složení vlády, na stejném půdorysu, ale že byste třeba nějak upravovali program?
Já myslím, že se nemění nic. Nemám takové zprávy. Nevidím ani vládní krizi, ta vláda funguje normálně, komunikujeme, jsem v kontaktu s panem předsedou Hamáčkem a já myslím, že se nemění nic.

Budete tlačit třeba na odchod některých ministrů, nebo ani to ne?
Ne, některá ta vyjádření mě mrzí, ale…

Která?
Nechci o tom moc mluvit.

Tady jde o důvěru a nedůvěru vládě, takže pokud máte nějaké připomínky ke konkrétním ministrům, tak můžete…
Sám víte, jak se někteří vyjadřovali, ne úplně v můj prospěch. Ale já to beru jako nějakou vnitřní diskusi sociální demokracie.

Jak se díváte na to, že vládní strana aktivně nepodpoří svoje setrvání ve vládě?
Je to zvláštní, to jsem popravdě řečeno nečekal, nemá to ani úplně logiku, ale beru to na vědomí. Mě spíš překvapila ochota sociální demokracie jít do předčasných voleb, to si myslím, že je možná vlastně ještě horší než nepodpořit vládu.

A co slyšíte od pana předsedy Hamáčka? Protože tohle byla jedna věc, kdy teoreticky hovořil o možnosti předčasných voleb, je tam několik různých proudů v rámci ČSSD, pan Faltýnek od vás to zmínil jen jako jednu z variant, ale myslíte si, že existuje uvnitř sociální demokracie silný proud, který by předčasné volby chtěl?
Já vnímám, že pozice pana předsedy Hamáčka je složitá, že v rámci sociální demokracie jsou samozřejmě lidé, kteří nechtějí, aby byla sociální demokracie ve vládě, a tahle uměle vyvolaná aféra, organizovaná aféra proti mně, pseudoaféra, tak vlastně oni to používají znovu na diskusi v rámci sociální demokracie, aby nebyly ve vládě. Přitom pan předseda sociální demokracie Hamáček se zachránil, protože kdyby nebyli ve vládě, tak by se snad sami zničili.

Jste si jist podporou ČSSD v této vládě?
Tak sociální demokracie měla přece referendum, oni hlasovali v referendu, že jdou do vlády, máme tady patnáct poslanců…

To bylo ale před novým vývojem v kauze Čapí hnízdo.
To není žádný nový vývoj, pane redaktore. Je to jenom organizovaná akce.

Jste si tedy jist podporou a důvěrou sociální demokracie, nebo vás to zklamalo natolik, že si nebudete jist už vůbec ničím?
Ne, jak myslíte jist? Já předpokládám, že vláda pokračuje dál, a nevidím tam žádné změny, které by měly být.

Takže se nebudete ani více ohlížet na komunisty a SPD než dosud?
Určitě ne. My hlasujeme ve sněmovně, každý ten zákon nějak posuzuje nejdřív vláda, z hlediska řekněme racionálního, není to a priori, že když něco opozice navrhne, že jsme proti. A stejně tak se hlasuje i ve sněmovně, takže tam se nic nemění.

Jak vnímáte ochotu SPD podílet se na vládě, pokud by byly splněny jejich programové požadavky?
To není nic nového. Pan Okamura je velice zdatný marketér, já jsem ho vlastně pozval na kafe, abych se ho zeptal, proč se přidal k té kampani zneužívání psychické nemoci mého syna, to jsme si vysvětlili. Shodou okolností jel kolem Úřadu vlády, tak jsme si dali kafe a tím to pro mě skončilo. On šel před náš barák a mediálně to nějakým způsobem použil, ale nic takového není na stole.

Takže žádné námluvy bližší mezi ANO a SPD se nedějí.
Ne určitě ne.

Jak se díváte na požadavek některých sociálních demokratů, například při nějaké rekonstrukci vlády požadovat ministerstvo spravedlnosti na svou stranu?
Ne, tak my máme podepsanou koaliční smlouvu, není co řešit. Máme dohodu a já myslím, že to určitě nikdo nechce, abychom začali znovu diskutovat o resortech.

Vy jste před chvílí řekl, že to nepovažujete za vládní krizi. Nicméně zítra máme tady hlasování, které se týká nedůvěry v tuto vládu, to pro vás není krize vlády?
Ne, to je krize opozice. Zoufalá opozice se potřebuje znovu zviditelnit, protože nemá žádný program. Jejich program je jenom anti Babiš a nic jiného neumí. Takže to je krize opozice, která není schopná nás porazit ve volbách a vyvolala pěkně organizovanou akci proti mojí osobě.

Takže kdo to vyvolal, teď jste mluvil o opozici, dříve o médiích, takže tady vidíte komplot médií a opozice?
Je to týmová práce, to není komplot, jsou to někteří vybraní novináři, na které mimochodem moje bývalá manželka a syn podali trestní oznámení, protože porušili švýcarské zákony a vlastně natáčeli mého nemocného syna i s jeho matkou bez toho, aniž by měli souhlas.

A které zákony porušili?
Porušili zákon, že ve Švýcarsku je trestné, když děláte rozhovor a ta osoba, se kterou si povídáte, je natáčená. Oni to udělali tak, že měli v brýlích nějakou kameru, chlubili se tím, jak se dostali i… Jak tam ukradli kód na baráku a vlastně neupozornili ani mého syna, ani bývalou manželku, že je natáčeli.

Ale upozornili je, že jsou novináři, na začátku.
Není to pravda. Já o tom nevím, ale… To není podstatné. Podstatné je…

Je na policii a soudech, aby rozhodly, zda porušili zákon, nebo ne.
Já bych to ještě dořekl. Švýcarský advokát podal trestní oznámení na švýcarskou prokuraturu proti působení redaktorů ze Seznamu, kteří zneužili mého psychicky nemocného syna.

Je tady ještě rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva z roku 2015, pokud se nepletu, který dal za pravdu skupině švýcarských novinářů, která také natáčela skrytou kamerou v jedné separátní věci, jenom to zmiňuji pro kontext.
Dobře, a vám to připadá jako normální, že tito redaktoři věděli, že můj syn je nemocný a šli s cílem zneužít ho proti vlastnímu tátovi?

Pane premiére, zůstaňme ještě u té vlády jako takové. Poslední věc, která je velice aktuální, a to je situace kolem ministryně Dostálové. Není úplně běžné, aby policie prohledávala u ní doma její majetek. Má ona vaši plnou důvěru?
Já jsem s paní ministryní ještě nemluvil, pokud vím, tak měla tiskovou konferenci, kde se k tomu vyjádřila, a argumentuje, že policie prohledává její počítač, kde měla kontakty s někým, který je údajně podezřelý z něčeho. Já na to v tuto chvíli neumím reagovat. Ale zítra ji uvidím ve sněmovně a chci s ní o tom mluvit.

Pokud by se některá ta obvinění potvrdila, tlačil byste na to, aby nebyla ve vládě, nebo budete čekat, až kam potenciálně dospěje policie ve svém šetření?
Ne, tak musí se to vysvětlit, určitě, bylo by velice nepříjemné, pokud by se to prokázalo, ale paní ministryně mě ubezpečila, že to tak není, tak není důvod tomu nevěřit.

Takže dosud vaši důvěru má?
Určitě.

Je několik možných variant, jak může kauza Čapí hnízdo dopadnout, může skončit tak, že bude vaše stíhání zastaveno, nebo že bude odloženo, ale může také skončit obžalobou. Pokud by padla obžaloba na vaši adresu, považoval byste to za dostatečný důvod pro to, odstoupit, nebo nikoliv?
Není důvod, aby padla obžaloba. Vy dobře víte, že tuhle kauzu, Čapí hnízdo, by nikdo nikdy neznal, kdybych nebyl v politice. A mimochodem…

Ale v té politice jste, jste premiérem této země. Jste šéfem exekutivy…
To ano, ale je to vlastně organizovaná záležitost, zneužitá proti mně. Já jsem nic neudělal, odmítám tato různá obvinění. A mimochodem, ta moje bývalá firma, i když na to měla nárok, tak ty peníze už vrátila, takže v Čapím hnízdě už není ani koruna v této chvíli…

Nebylo to přiznání viny, když vrátili těch více než padesát milionů? Proč to tedy vrátili, pokud se nestalo nic nezákonného?
Vrátili to za určitých podmínek, pokud vím, protože samozřejmě kdyby došlo k soudu, tak by odvolacím místem mezi IROPem a mou bývalou firmou byla paní ministryně Schillerová, to by byl zase skandál. Tak proto to moje bývalá firma vrátila, i když na to měla nárok a je to jednoznačné.

Uvědomil jste si někdy dřív, před začátkem tohoto vyšetřování, že mohly být nesplněny podmínky pro čerpání dotací v případě Čapího hnízda?
Ne, to určitě ne. To zásadně odmítám, ta firma byla kontrolována velice pečlivě, ještě v roce 2013, známý bývalý ministr financí, který nás tady nejvíc zadlužil, si na tom jako taky jako v rámci jeho působení ta firma byla kontrolovaná, takže je to nesmysl a já to zásadně odmítám a nic se nestalo, žádná korupce. Někteří ti vaši hosté, když se jich ptáte, tak ani nevědí, co je to korupce. Žádná korupce, žádná škoda, nikdo nevydělal a slouží to veřejnosti.

Když jste říkal, že nikdo nevydělal, můžete říct, za kolik pak pan Herodes, váš syn a vaše dcera prodali potom Čapí hnízdo zpátky…
Pane redaktore, já se divím, že se se mnou o tom vůbec bavíte, když dobře víte, že to je živá kauza.

Je to živá kauza, ale vy jste premiérem a jste stíhaným premiérem. Takže ten zájem veřejnosti je logický.
Ale to je jedno, že jsem premiér. To znamená, že chcete nahradit vyšetřovatele.

Ne, v žádném případě.
Ono to tak vypadá, že by novináři rádi nahradili vyšetřovatele a státního zástupce a nejlépe i soudce, protože někteří už říkají, že mám jít do vězení a už staví šibenice…

Já se vás jenom ptám na věci, které se objevily v médiích…
Já vám ty věci, co se objevily v médiích, ty různé lži, které se objevily v minulosti, těch lží se taky objevilo x. Vezměte si, od počátku, jak to celé bylo. Nejdřív byla ta reportáž, zneužití mého syna, potom někdo zpochybňoval jeho občanství, pak se zjistilo, že ho má déle než deset let, potom byl „kvazi pseudo“ únos… Já nevím, jestli je podle vás normální, když jsem se dneska dočetl na serveru iRozhlas, kde zveřejnil nějaký Tomáš Pecina, vůbec nevím kdo to je, záznam usnesení konkrétního soudu v Havlíčkově Brodě o tom, že soud zjistil o mém synovi, že se jedná o pacientovu první hospitalizaci a že byl přivezen spoután na lůžku včetně policejních pout záchrannou službu za asistence policie a dálniční policie poté, co byl nalezen na krajnici dálnice D1, kde postával a choval se nepřiměřeně. Máte děti, pane redaktore?

Já myslím, že potenciální existence mých dětí není předmětem tohoto rozhovoru.
Já se vás ptám, jestli máte děti.

Děti mám.
Vidíte. Tak se zkuste vžít do mé situace. Toto je prasárna non plus ultra.

Pane premiére, ale pokud jste nechtěl zatahovat svoje děti do této kauzy, jak jste říkal, proč jste na ně přepsal Čapí hnízdo?
Ale neříkejte to. Teď jste řekl další lež. Nic jsem nepřepsal. Nikdy jsem ve firmě… Ne, ne, ne.

Ale člověk s vaší zkušeností – obchodní, nebavme se teď o politice, ale obchodní, musel přece tušit, že pokud se stanou děti aktivními aktéry této kauzy…
Proč by si nemohly moje děti založit firmu a podnikat?

Ale tímto rozhodnutím se dostaly do veřejného zájmu, potenciálního, skončila jejich anonymita.
Ale to není pravda, to bylo v roce 2007. A tahle organizovaná akce proti mně byla zorganizovaná v lednu 2016. Kdybych nebyl v politice, nikdo o Čapím hnízdě nic netuší. Tak to neříkejte, nic jsem nepřepsal, nepoužívejte tohle, je to lež.

Řekněte mi ještě jednou, kým je to tedy organizováno?
Pane redaktore…

Já chci konkrétně vědět, odkud máte, předpokládám…
Chcete vědět, kteří novináři to organizují? Tak já vám můžu říct případ paní Jourové, u které jsem byl v Bruselu. Janek Kroupa dostal…

To je jiný případ.
Ale to je jedno, a vidíte, už mi skáčete do řeči. Janek Kroupa dostal paní Jourovou do vězení na základě smyšleného svědka. A její dcera skončila na psychiatrii a měla obrovské problémy. A to je normální? Že novináři tady tohle organizují a potom poškodí člověka, zničí mu život a tváří se, že jsou děsně investigativní a demokratičtí? Tak mně to nepřijde normální.

Váš syn v té reportáži, na jejíž autory advokát vašeho syna a vaší bývalé ženy podává trestní oznámení, jak jste dnes oznámil, mluvil o jakýchsi dokumentech ve vztahu k Čapímu hnízdu, které měl podepsat, už to nebylo rozebráno nijak více, víte, o které dokumenty mělo jít?
Ne nevím, a ještě jednou, prosím vás, já bych doporučoval divákům, aby si nastudovali, co je to schizofrenie. Mně napsalo tolik lidí, kteří mají podobné neštěstí, rodiče, dokonce dneska mi psala jedna paní, jejíž dítě, když mu bylo 23, dokonce spáchalo sebevraždu. Tak já vám řeknu jenom jeden příklad schizofrenie. Bývalý kolega z parlamentu měl manželku, nebo má manželku, která porodila čtyři děti, a když se jí to stalo , tak řekla, že žádné děti nemá a že ten kolega není její manžel. Takže ty vyjádření mého syna samozřejmě je potřeba brát v kontextu, že je nemocný.

Nicméně nechápu to tak, že všechno, co řekne, je možné zpochybnit, nebo je to tak?
Ale já to nechci komentovat, já vám jenom říkám, že tady na stole je, že to všechno začalo 17. července 2015, kde je to popsáno, a snad věříte české policii, která u toho byla a která následně převezla mého syna na psychiatrii v Havlíčkově Brodě, a já jsem ho následně nechal přeložit do Prahy, kde potkal nějakou paní Protopopovou, kterou teď zase novináři terorizují, tak snad věříte doktorovi, snad věříte policii, nevím, co tady jako zpochybňujeme.

Podle vašich názorů, a tedy vašeho postoje, se ta schizofrenie u vašeho syna objevila v roce 2015, což byl ten stejný rok, kdy policie začala vyšetřovat Čapí hnízdo.
Neobjevila…

Řekl jste, že schizofrenie je vážná dušení choroba, na tom samozřejmě nelze nic zpochybnit. Pokud trpěl schizofrenií, byl nejlepší nápad odvézt ho na Krym? Kde mentální péče o lidi, odborná péče, je diskutabilní. Proč jste ho nedoporučil někam do západní Evropy.
Pane redaktore, za prvé, teď jste řekl lež, protože ho nikdo nikam odvlekl.

Neřekl jsem odvlekl, řekl jsem odvezl.
No, tak odvezl. A kdo ho odvezl?

Byl tam s panem Protopopovem.
No tak ano. V momentě, když tito novináři, kteří organizovali tuhle kampaň, ho začali pronásledovat a hledali ho doma, v baráku, a schizofrenie je o tom, že ten člověk trpí a má pocit, že ho někdo pronásleduje, tak se jeho zdravotní stav zhoršil a paní doktorka Protopopová usoudila, že by bylo lepší, kdyby změnil prostředí.

Je Krym tím nejlepším místem, kam ho odvézt?
To není Krym, pane redaktore. Oni za prvé, byli tam v roce 2016 na dovolené, protože pan Protopopov s ním trávil dovolené, chodili na lyže, chodili na kolo a on byl vlastně jako jeho bratr, takže se o něj staral a já jsem byl strašně rád, že se o něj staral. Protože sehnat nějakého člověka, který se bude starat o člověka, který trpí touto chorobou, je problém a jeho matka měla jiné povinnosti, neměla čas, takže jsem byl rád a pan Protopopov s ním jezdil na dovolené a byl i v Moskvě.

Vy jste ale neměl žádné pochybnosti, že se pohybuje v místě, které je okupované Ruskem, co se týče Krymu, proč jste mu nedopřál, pokud vám na něm záleželo, a byl jste si vědom jeho choroby, profesionální lékařskou péči, pokud jste chtěl, v České republice, někde jinde?
Ale on ji měl, pane redaktore, já se omlouvám, ale vy tomu vůbec nerozumíte. On ji měl přece, paní Protopopová byla jeho odborná lékařka.

Ale ta s ním nebyla na Krymu, tam byl její manžel.
Prosím vás, kdyby jeho matka měla čas, nebo někdo jiný z rodiny, tak by byli s ním místo pana Protopopova. Tak mi nepodsouvejte, že jsem něco organizoval. A já bych vám to rád vysvětlil, když mi nebudete skákat do řeči. To znamená, že pan Protopopov odjel do Moskvy s mým synem, aby změnil prostředí, a v Moskvě se seznámil se svou přítelkyní, která pracovala na Krymu, a z Moskvy odjeli na Krym. A teď, co je důležité, protože samozřejmě když nefungovala ta reportáž, nefunguje občanství, nefunguje ten únos, no tak samozřejmě, ti organizátoři těchto dezinformací potřebují teď řešit ten Krym. Byl tam v září 2017 a v listopadu 2017. Nebyl jsem členem vlády, nebyl jsem premiér. Tak neříkejte, že syn premiéra byl na Krymu. Syn Andreje Babiše tam byl. Toho času poslance. Vyhozeného Sobotkou z vlády. A co je na tom, že byl v Moskvě. Všichni byli v Moskvě. Němečtí poslanci tam hrají fotbal. Tak co neustále podsouváte nějaký problém.

Když by se syn francouzského prezidenta nebo premiéra nebo britského ministerského předsedy ocitl najednou na Krymu. Na území, kvůli kterému jsou na Rusko uvaleny sankce kvůli okupaci. Myslíte si, že by to nevzbudilo žádnou pozornost?
Můj syn je slovenský a švýcarský občan, je mu 35 let.

Ale je to váš syn.
Ano, a co mám jako dělat teď? Byl tam, našel si tam přítelkyni. A já jsem šťastnej, že si našel přítelkyni.

Co se týče schizofrenie, někteří odborníci říkají, že je těžké pro pacienty zvykat si na nové lidi, nové prostředí. Neměl jste z toho strach?
Ale jak nového člověka? On už když byl medikován, tak Protopopová je zastánkyně léčby doma, ne být zavřený v Bohnicích nebo v NUDZu. Proto já jsem i následně doporučoval Adamovi Vojtěchovi, aby s ním spolupracovala. V momentě, kdy řekla, že se má syn vrátit do normálního života, ale potřebuje společnost, tak jsme se domluvili, že to začal dělat její manžel . A já jsem přece neměl důvod mít nedůvěru v jejího manžela, který je její manžel. Takže jsem důvěřoval doktorce, tak jsem důvěřoval i jejímu manželovi.

Jak vám má česká veřejnost věřit, že cokoliv, co budete odteď činit ve vztahu k Ruské federaci, není zatíženo nebo nějak ovlivněno pobytem vašeho syna na ruském okupovaném území?
Pane redaktore, to jsou jako neuvěřitelné otázky. Tak asi jste zapomněl, že jsme vydali ruského hackera Nikulina do Spojených států. Asi jste zapomněl na moji reakci vůči kauze Skripal. Takže česká veřejnost mi může věřit. A věřte mi, že plná česká veřejnost mi věří. Protože jsem dostal tisíce mailů a SMS, nikdy jsem nedostal tolik podpory a děkuju všem. Ani nestíhám odpovídat. Takže já mám stůl čistý. Je to zoufalství mých nepřátel, kteří prohráli volby a chtějí to změnit demonstracemi. Kteří se nesmířili s tím, že jsme vyhráli volby a kteří na mě útočí a nemají nic jiného než útočit na mého nemocného syna, kterého ti redaktoři zneužili.

Když jste hovořil o svých dětech a o svém nemocném synovi, měl jste výslovný souhlas hovořit o jejich zdravotním stavu?
Pane redaktore, já už s vámi skutečně nechci vést tuto debatu.

Dobře, pojďme se podívat dál. Co se týče vaší spolupráce se státním zastupitelstvím ohledně výslechu vašeho syna, spolupracujete s nimi?
Už ta vaše první věta je od věci. Já jsem obviněný a já nespolupra… Já spolupracuju s policií, pokud mě osloví.

A co se týče zprostředkování nějakého kontaktu na vašeho syna?
Nemám, můj syn má advokáta.

Dovolte, pane premiére, ještě dvě věci. Jedna je čerstvý průzkum, který byl dělaný pro ČT. Dvě třetiny považují informace o Čapím hnízdě podle průzkumu Kantar za velmi, nebo trochu znepokojivé. Jaká je vaše reakce? Nemáte pocit, že si veřejnost zaslouží širší vysvětlení toho, co se skutečně stalo?
Ale já to stále vysvětluju. Byl jsem na Nově, včera na Barrandově, dneska v Blesku, na Primě, iRozhlasu, teď jsem u vás. Česká veřejnost si zaslouží pravdivé informace, česká veřejnost si nezaslouží tyhle novináře, kteří lžou a dělají aktivistickou činnost a nedělají objektivní žurnalistiku. Znovu opakuji, vy tady řešíte živou kauzu. Vy tady, média, jste vytvořili tlak na orgány v trestním řízení a někteří politici říkají, že už je Babiš odsouzený. Do vězení. Šibenice, Václavák.

Dokážete si představit srovnatelnou zemi, kde by podobná kauza premiéra nevzbuzovala pozornost médií? Nevzbuzovala reakci politiků?
Ale vždyť vy to stále hrajete, tu pseudokrizi. My bychom potřebovali stejné zákony jako Švýcaři, když vás někdo poškodí, tak by měl být stíhán, například Janek Kroupa za poškození paní Jourové. To jsou věci, když novinář zničí život někoho, zničí rodinu, a je v pohodě a tváří se, že je investigativní.

V téhle zemi existovala nějaká politická kultura, empiricky ukázané to, že pokud premiér spáchal něco, něčeho se dopustil, tak odstoupil. Dokážete si po tom projevu, že nikdy neodstoupíte, představit nějakou situaci, kdy byste odstoupil?
Nedokážu, protože jsem nic neudělal. Takže já samozřejmě nechci odstoupit, protože chci dokončit tu práci, kterou jsem začal. Já jsem v naší zemi úspěšně podnikal a teď to zemi vracím a pracuju pro ni vlastně až 20 hodin denně.