Maláčová působí na ministerstvu práce tři roky. Studovala v Německu a v Británii

Novou kandidátkou na ministryni práce a sociálních věcí je Jana Maláčová (ČSSD). Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček ji do funkce navrhl v úterý poté, co svou rezignaci oznámil ministr Petr Krčál. Ten čelil obvinění, že opsal část své bakalářské práce. Jmenovat ministra může prezident, Miloš Zeman oznámil, že situaci v resortu projedná s premiérem Andrejem Babišem (ANO) v sobotu.

Maláčová vede od června 2015 na ministerstvu práce odbor rodinné politiky a politiky stárnutí. Předtím působila po dobu jednoho roku jako vedoucí oddělení institucionální komunikace EU na Úřadu vlády.

Od ledna 2012 do dubna 2014 byla zástupkyní při Evropském parlamentu v Kanceláři Senátu České republiky. Od listopadu 2007 do prosince 2011 pracovala jako analytička fondů EU na ministerstvu pro místní rozvoj.

V letech 2016 až 2017 byla Maláčová členkou správní rady Česko-německého fondu budoucnosti. Podle internetového obchodního rejstříku v radě stále figuruje. Je členkou ČSSD.

Vystudovala magisterský obor politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem a magisterský obor politická ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole.

Hovoří německy na úrovni C2 a anglicky na úrovni C1, což jsou nejvyšší úrovně jazykových dovedností podle Společného evropského referenčního rámce.

Maláčová je manželkou státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře. Narodila se v roce 1981.