Kvůli suchu houby stále nerostou

Praha - Současné počasí houbařům nepřeje. Pro hojný růst hub je srážek stále málo, na většině území ČR nerostou prakticky vůbec. V nejlepším případě se v některých částech Česka dá mluvit o středním růstu, uvedl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. „Jde o oblast Pošumaví, necelé jižní Čechy, severovýchod Čech a Podkrkonoší. Na Moravě je to ještě horší, je tam jedno až dvě místa se slabým růstem,“ upřesnil.

Z hřibovitých hub může šťastný nálezce objevit třeba hřib smrkový, dubový, hnědý, kováře, koloděje, kozáka i křemenáče. V širokém spektru rostou holubinky, z jedlých druhů je to mandlová, nazelenalá, tečkovaná, jahodová a kolčaví. Najít je možné i ryzce, a to jak smrkového, tak syrovinku. Pozor je třeba si dávat na muchomůrku zelenou i tygrovanou, které však momentálně hojně nerostou. Podzimní druhy hub se zatím příliš neukazují.

„Výhled je nejistý. V sobotu a v neděli máme na Vysoké škole uměleckoprůmyslové výstavu hub. Dáme jich dohromady tak 300 druhů a obávám se, aby to nebylo víc, než je momentálně možné v přírodě najít,“ dodal Landa.