Kohout: V jednání s Kanadou o vízech máme dvě podmínky

Praha - Kanada zvažuje, že by v Praze otevřela vízové oddělení. Českým občanům tak vzrostla naděje, že pro kanadská víza nebudou muset jezdit až do Vídně. Podle českého ministra zahraničí Jana Kohouta zatím otevření  vízového oddělení ze strany Kanady komplikují ekonomické problémy. Vízovou povinnost pro Českou republiku Kanada obnovila v červenci. Stejně jako před lety to zdůvodnila velkým počtem českých žadatelů o azyl.

Češi nejsou s dosavadním pokrokem v jednání o vízech spokojeni. Obrátili se i na EU, aby pomohla rozhodnutí o vízech zvrátit. Zatím se čeká na zprávu Evropské komise, která situaci analyzuje a měla by nastínit, co by sedmadvacítka mohla v této věci dělat. Dokument by komise mohla podle českých představitelů předložit již v říjnu po ministerské schůzce EU-Kanada.

Česká strana se snaží vízová opatření zvrátit, podle Kohouta má pro další posun v jednání dvě podmínky. „Ta první je, že bude otevřeno vízové oddělení v Praze, aby občané České republiky, kteří žádají o víza do Kanady, nemuseli cestovat do Vídně. A to druhé je, že bude stejně jako v případě Mexika jasně a veřejně, nikoliv pouze při jednáních, řečeno, že problematika žadatelů o azyl je valnou částí také zaviněna zneužitelností kanadského azylového systému,“ vysvětlil ministr.

Kohout i ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle zdůraznili, že při hledání řešení cítí podporu jak u Evropské komise, tak u švédského předsednictví. Dnes se České republiky zastala na jednání ministrů zahraničí i třeba Itálie. „Vystoupila ve smyslu, že poskytování azylu občanům členských zemí EU je cosi, co by nemělo být a co nemá oprávnění, protože se jedná o uskupení států, v jejichž základních hodnotách je ochrana lidských práv a demokracie,“ nastínil italský postoj Kohout.