Klíšťata letos nelenila, boreliózou onemocnělo o stovky lidí víc než loni

Praha - V průměru dvanáct lidí za den onemocnělo letos lymskou boreliózou. Bakterie přenášená klíšťaty napadla do konce listopadu 4 282 lidí - skoro o 900 víc než za celý rok 2012. Záludnost nemoci spočívá hlavně v tom, že ji pacient jen těžko odhalí - nevšimne si ani roztoče přisátého na těle. A na místě přisátí se rovněž nemusí objevit pověstná skvrna s červeným okrajem.

Borelióza je nemoc zvláště zákeřná. Bakterii přenášejí klíšťata přes krev hostitele. Tu sají sice pouze samice, zato ve všech vývojových stádiích. Dokonce i prakticky neviditelná larva. Řada lidí si tak ani neuvědomuje, že na nich larva saje.

Aktivitu klíšťat přitom podněcuje především počasí. Zimu sice tráví v zemi a extrémní mrazy jim nesvědčí, chuť na krev ale začínají projevovat už při pěti stupních nad nulou. Případy, kdy se klíšťata objeví třeba v prosinci, proto nejsou nijak výjimečné. A teplo a vlhko jim svědčilo i začátkem podzimu. „První týden v září nebyl příjemný, ale pak přišly týdny, kdy jsme si užívali babí léto a s námi si užívala i klíšťata,“ upozornil epidemiolog Milan Daniel.

Očkování neexistuje, příznaky bývají nejednoznačné

Do ordinací s vážnějšími formami boreliózy ale pacienti začínají přicházet až teď. Očkování na rozdíl od klíšťové encefalitidy neexistuje. „Má oblíbená místa, kde se usadí, a to jsou nervový aparát, srdce a struktury pohybového aparátu,“ doplnila Marie Valešová z I. Interní kliniky FN Královské Vinohrady.

Až polovina nakažených může nemoc poměrně snadno identifikovat díky typické červené skvrně, která se v místě přisátí klíštěte za nějakou dobu objeví. Bohužel, u spousty lidí je průběh mnohem méně nápadný. Až za několik měsíců mohou pocítit únavu, bolest hlavy a kloubů a člověk snadno nabyde dojmu, že podlehl nachlazení. Léčbu je přitom nutné zahájit včas, jinak hrozí, že si jedinec ponese následky onemocnění celý život.

Infikovaným klíšťatům se nejvíce dařilo ve Zlínském kraji. Letos se tu nakazilo třiapůlkrát víc lidí než loni. Pacientů s boreliózou zaznamenali hodně i na Vysočině, ve Středočeském a Jihomoravském kraji.

Boreliózou se nakazilo letos o 900 lidí víc než loni (zdroj: ČT24)