Íránec Zadeh skončil kvůli údajnému ovlivňování svědka ve vazbě

Brněnský městský soud poslal do vazby česko-íránského podnikatele Abdullaha Zadeha. Čelí obvinění, že se měl podílet na ovlivňování svědka, souběžně je již také obžalovaný kvůli daňovým únikům za dvě a půl miliardy korun. Se Zadehovým jménem by pak mohla souviset i nedělní policejní razie na řadě míst v republice.

Policie Zadeha zadržela v Praze a celý pátek u něj prováděla domovní prohlídky. Večer ho pak převezla do Brna k výslechu. Podle jeho mediálního konzultanta Jana Jetmara je obviněný, že se měl podílet na ovlivňování svědka, o kterém údajně sám od roku 2014 tvrdí, že je nevěrohodný a měl být obviněný v jeho procesu.

„Rozhodnutí soudu nechápeme. Můj klient ho bere tak, že jde o účelovou snahu ho psychicky zlomit. Okamžitě jsme proti tomu podali stížnost a budeme doufat, že nadřízený soud uzná absurdnost tohoto rozhodnutí,“ řekla Zadehova advokátka Alena Kojzarová. Doplnila, že soudce vzal jejího klienta do vazby z obavy o útěk, dále z obavy, že bude ovlivňovat svědky a také z obavy, že bude pokračovat v trestné činnosti.

Policisté spolu se Zadehem obvinili dalších pět lidí. Měli vytvářet falešné důkazy, pomocí kterých se snažili dosáhnout zproštění obžaloby v případu projednávaném u Krajského soudu v Brně. Šestice byla obviněna z trestných činů křivé obvinění a účast na organizované zločinecké skupině. Jsou stíháni i kvůli dalším trestným činům.

Se Zadehovým případem by mohl souviset i zásah, který detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prováděli během neděle na různých místech po České republice; sama centrála to ale nekomentuje. „Na několika místech ČR provádíme úkony trestního řízení. Více informací ale zatím poskytovat nebudeme,“ řekl k akci mluvčí Jaroslav Ibehej.

Obří kauce Zadehovi nepomohla

Zadeh byl dosud na svobodě díky 150milionové kauci, kterou složil na začátku roku. Je obžalovaný z toho, že v letech 2012 a 2013 přivezl spolu s dalšími lidmi do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa a stát šidili na daních pomocí falešných daňových přiznání. 

Státu měla vzniknout škoda ve výši 2,5 miliardy korun. Hlavní líčení v kauze nyní probíhá u Krajského soudu v Brně. Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají.

Podle dostupných údajů se Shahram Abdullah Zadeh narodil v roce 1971 a dětství prožil v Dubaji. Koncem 90. let vystudoval lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Po návratu do Dubaje podnikal v realitách a řídil přední developerskou firmu Al Fajer Properties, Lidové noviny dříve informovaly, že byl z jejího čela odstraněn a obviněn z finanční kriminality.

V dubnu 2014 Zadeh témuž listu řekl, že od roku 1992 měl kvůli studiu dlouhodobý a pak i trvalý pobyt v ČR. „Stále jsem se hlásil k České republice a kolem roku 2005 jsem požádal o občanství. To jsem dostal v únoru roku 2009 a na základě toho mi byl v březnu 2009 vystaven i cestovní pas.“

Server iDNES.cz letos napsal, že Zadeh v Brně na cizí osobu provozoval restauraci Mollys a v souvislosti s incidentem, který se v restauraci stal, ho v roce 1999 policie obvinila z vydírání. K soudu však podle iDNES kauza nikdy nedoputovala a definitivně ji ukončila amnestie prezidenta Václava Klause.

V roce 2010 mělo Zadehovi podle LN hrozit zatčení v Dubaji. LN rovněž napsaly, že Zadeh má vleklé právní spory s rodinou dubajského emíra (údajně o desítky miliard korun). V jeho prospěch proto do Spojených arabských emirátů (SAE) v minulosti psali osobní dopisy dva premiéři Jan Fischer (v roce 2010) a Jiří Rusnok (2014), intervenovali za něj údajně i čeští ministři zahraničí a diplomaté. Podle Vrchního státního zastupitelství v Olomouci případné propojení obviněného s politiky nemělo s případem nic společného.

V současnosti je Zadeh v Česku podezřelý z rozsáhlých daňových úniků. Kvůli této kauze byl 22 měsíců ve vazbě, ze které byl propuštěn letos na začátku února, když zaplatil kauci 150 milionů Kč. Nyní ho Městský soud v Brně poslal opět do vazby.

Shahram Abdullah Zadeh
Zdroj: Václav Šálek/ČTK