Exprimátor Svoboda zkolaboval ve sněmovně, je v nemocnici

Bývalý pražský primátor a nynější poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) je s podezřením na mozkovou příhodu v nemocnici. Záchranná služba ho odvezla přímo z Poslanecké sněmovny, kde zkolaboval.

Mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová uvedla, že záchranáři vyjeli na Malostranské náměstí k pětasedmdesátiletému muži, kterého záchranáři ošetřili, zajistili a s neurologickými obtížemi odvezli do Ústřední vojenské nemocnice. Mluvčí nemocnice Jitka Zinke potvrdila Svobodovu hospitalizaci. „Mohu potvrdit, že pan docent byl převezen do naší nemocnice a je u nás hospitalizován. Další informace ohledně zdravotního stavu nebudeme na jeho přání sdělovat,“ uvedla Zinke.

Že jde o bývalého primátora hlavního města Bohuslava Svobodu, uvedl jako první server Novinky.cz s tím, že ho našel jiný poslanec ležícího u výtahu. Více nesdělila ani mluvčí ODS.

V tomto volebním období záchranáři v Poslanecké sněmovně již zasahovali. Loni v září odvezli do nemocnice bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), který v jednacím sále upadl. Také v minulosti se u některých politiků projevily v době, kdy byli ve sněmovně, potíže se zdravím. V roce 2009 tam zkolabovala tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, ošetřil ji však tehdejší poslanec-lékař David Rath.

V únoru 2004 zkolaboval ve sněmovně při jednání poslaneckého klubu ČSSD tehdejší premiér Vladimír Špidla. Ošetřili jej pracovníci sněmovní lékařské služby a záchranné služby, ještě tentýž den podstoupil vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici a poté byl propuštěn.