Duka: Papež za tři roky zřejmě opět zavítá do Česka

Velehrad (Uherskohradišťsko) – Papež Benedikt XVI. by mohl v roce 2013 opět zavítat do České republiky. Po zasedání České biskupské konference na Velehradě to řekl pražský arcibiskup Dominik Duka. Za tři roky totiž Benedikt XVI. plánuje návštěvu Slovenska. Na moravský Velehrad by mohl zavítat ku příležitosti 1150. výročí od příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Ten 5. července jako státní svátek slaví jak Češi, tak Slováci.

Sama Česká biskupská konference zasedala dva dny před cyrilometodějskými oslavami, kdy se právě na Velehradě koná tradiční pouť a mše. Tu by ostatně za tři roky mohl sloužit právě papež. Benedikt XVI. totiž na rok 2013 chystá návštěvu Slovenska a představitelé české katolické církve by toho rádi využili. Naposledy papež navštívil Česko loni na podzim.

„Protože na podzim pojedeme jako určitá delegace, jako pouť poděkovat papeži za návštěvu v září, tak při této příležitosti a při této pouti určitě budeme usilovat o pozvání papeže na Velehrad. Lze předpokládat, že to bude opravdu blesková návštěva, protože se papež bude muset zřejmě 'rozdělit' na vícero míst,“ uvedl předseda biskupské konference arcibiskup Dominik Duka.

Vatikán očekává ratifikaci smlouvy s Českem

Česká biskupská konference se dotkla i aktuální politické situace a diskutovala o vznikající vládní koalici ODS, TOP 09 a VV. Duka přiznal, že ve Vatikánu je znát vstřícné napjaté očekávání, že nová sněmovna konečně ratifikuje česko-vatikánskou smlouvu. Dokument by měl definovat postavení katolické církve v ČR; o jeho přijetí se diskutuje již dvacet let.

Duka připomněl, že v posledních měsících je navíc mezi Českem a Vatikánem znát nebývalá diplomatická aktivita, která může blížící se ratifikaci nasvědčovat. Svatý stolec v posledních měsících navštívil prezident Václav Klaus, premiér Jan Fischer i ministr zahraničních věcí Jan Kohout. Český arcibiskup doufá, že se vstřícná diplomacie a vyjednávání z posledních měsíců konečně zúročí.