Děti z obezity nevyrostou. Změnit životní styl musí celá rodina, upozorňují odborníci

Události: Více než polovina Čechů má nadváhu (zdroj: ČT24)

Přes šedesát procent Čechů má nadváhu, s kily navíc se potýká skoro čtvrtina dětí. Obezita vede k řadě zdravotních problémů, jako je například cukrovka, onemocnění srdce a cév nebo kloubní potíže. Experti upozorňují, že při léčbě obezity u dětí by měla projít změnou životního stylu celá rodina.

„V ambulancích vidíme stále mladší a mladší děti a stále těžší a těžší. Není už výjimkou, že děti váží 110, 120 a více kilo,“ upozoňuje Jan Boženský, předseda Sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti ČLS JEP.

Podle doporučení světové zdravotnické organizace by se děti měly hýbat aspoň šedesát minut denně. Může to být například svižnější procházka, jízda na kole nebo plavání.

Odborníci upozorňují, že děti z obezity nevyrostou. Pro úspěšnou léčbu je často nutné zapojit i rodiče. „Rodič s kily navíc to nevidí jako problém, on to neřeší u sebe, tak to neřeší ani u dítěte. Většinou na ta kila navíc upozorní pediatr,“ vysvětluje psycholožka a zakladatelka organizace STOB Iva Málková.

Právě na zdravé stravovací návyky pro celou rodinu se soustředí nutriční poradkyně Zdeňka Trummová. Sama se už v předškolním věku potýkala s obezitou. „Jedla jsem kdykoli, cokoli. Neměla jsem žádný režim ani vhodnou skladbu potravin. Jedla jsem z nudy,“ popisuje.

Dnes vede kurzy pro děti. Těch, které potřebují pomoc, je čím dál víc. Podle posledních dat je v České republice šestnáct procent obézních dětí a dalších deset procent jich má nadváhu.