ČSSD kvůli stamilionům pro Altnera seškrtá vše. Uvažuje o sbírce

ČSSD má hotový návrh úspor, které bude muset provést, aby mohla zaplatit 337 milionů, které soud přiřkl advokátu Zdeňku Altnerovi. Ten stranu zastupoval koncem minulého století ve sporu o Lidový dům. Místopředseda sociální demokracie Martin Starec uvedl, že bude nutné seškrtat vše včetně výdajů na kampaň před podzimními volbami. Peníze chce získat i sbírkou mezi členy.

Vedení ČSSD po rozsudku, který straně nařídil zaplatit přes 300 milionů, rozhodlo, že sociální demokracie bude rozhodnutí respektovat a peníze zřejmě sežene prostřednictvím úvěru. K jeho splacení připravil místopředseda Starec zásadní úsporná opatření. „V rámci snížení výdajů budeme šetřit na provozu na činnosti. V nějakém směru omezíme volební fond a pochopitelně i mzdové náklady,“ uvedl.

Lidový dům ČSSD neprodá

Jediné, co podle něj nepřipadá v úvahu, je prodej Lidového domu nebo jiných nemovistostí. „Nebudeme navrhovat prodej vůbec žádného majetku,“ zdůraznil Martin Starec. Naopak by ČSSD mohla mezi svými členy provést sbírku.

Martin Starec: Návrh rozpočtu ČSSD je provozně vyrovnaný (zdroj: ČT24)

Ačkoli sociální demokraté patrně omezí i výdaje na volby, místopředseda podotkl, že kampaň zůstává pro ČSSD prioritou. Původně počítala strana s tím, že na udržení vlády v jedenácti krajích a návratu svých lidí do dalších dvou hejtmanských křesel dá sto milionů. Mezi parlamentními stranami, které již předpokládané výdaje oznámily, to byla zdaleka nejvyšší částka.

Starcův plán úspor ještě bude muset projednat grémium, dostanou ho i další stranické orgány. Místopředseda předpokládá, že se grémium sejde, až přijede předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ze Spojených států. „Předpokládám, že první jednání v této věci proběhne ve středu a v dalších dnech,“ upřesnil Martin Starec. 

  • V posledních letech strana ročně hospodaří se zhruba 200 miliony korun, loni to bylo 175 milionů. Ve volebních letech se výdaje blíží i k 300 milionům.
  • Loni byla strana v zisku 27 milionů, pro letošní rok plánovala schodek 15 milionů.
  • Hlavní část příjmů získává strana od státu ve formě příspěvku na činnost, jehož výše se odvozuje od zisku ve volbách do sněmovny a počtu poslanců, senátorů a krajských zastupitelů.
  • Loni tak strana získala 133,3 milionu. Z členských příspěvků loni inkasovala přes 18 milionů.

Podíl z nájemného a smluvní pokuta

Soud minulý týden rozhodl, že má Zdeněk Altner nárok na 18,5 milionu korun jako odměnu za zastupování ČSSD ve sporu o Lidový dům. Strana advokátovi poté, co v roce 2000 získala své sídlo zpět, zaplatila 17 milionů a dvojnásobnou částku dala do úschovy, protože se o peníze hlásili také další dva právníci, kteří údajně ke smlouvě ČSSD s Altnerem přistoupili. Advokát sám požadoval další peníze jako část ze zisku, který strana měla z pronájmu prostor v Lidovém domě. Většinu částky, kterou mu má ČSSD zaplatit, však tvoří smluvní pokuta. Ta vzrostla za šestnáct let sporu na více než 318 milionů korun.

Smlouvu se Zdeňkem Altnerem dojednal v roce 1997 tehdejší místopředseda ČSSD Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Ten později ze sociálnědemokratické strany vystoupil poté, co Jiří Paroubek v době, kdy on vedl ČSSD, řekl, že Zemam nese na kauze největší díl odpovědnosti. Miloš Zeman naopak považuje za viníky vysokého penále své následovníky v čele sociální demokracie. „Považuji za zodpovědné ty, kteří se v dalších letech o kauzu nestarali, ti jsou zodpovědní za ztrátu 300 milionů,“ uvedl v pátek prezident.