Čeští senioři: Připadáme si jako občané druhé kategorie

Praha - Občanská sdružení penzistů, Česká gerontologická a geriatrická společnost a ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková se shodují v tom, že senioři jsou u nás vnímání jako občané druhé kategorie, kteří jsou často kvůli svému věku diskriminováni. Chybí jim také sociální a zdravotnické služby, které by odpovídaly jejich představám.

Podle ministryně Stehlíkové musí Česko umožnit seniorům kvalitní a aktivní stáří, už jen proto, že chce čelit stárnutí populace. „Budeme mít tak daleko méně problémů na trhu práce, méně volných pracovních míst a kvalita života bude daleko vyšší,“ myslí si Stehlíková.

Antidiskriminačnízákon

Česko mělo zákon přijmout už při vstupu do Evropské unie a nyní zůstává poslední zemí sedmadvacítky, která zákon na ochranu před diskriminací nemá. Hrozí mu za to pokuty.

Seniorům by měli v budoucnu ulehčit život antidiskriminační zákon a také chystaný nový občanský zákoník. Antidiskriminační normu ale vetoval prezident Klaus a její osud je zatím nejistý. Nový občanský zákoník nyní připravuje ministerstvo spravedlnosti. „Měla by (v něm) být zakotvena ekonomická samostatnost seniora tak, aby nedocházelo k tomu, že by se po předání své nemovitosti nebo majetku stal občanem druhé kategorie,“ uvedla Stehlíková.

Starším lidem podle Stehlíkové hrozí, že přijdou o bydlení. Své nemovitosti totiž často přenechávají potomkům, kteří je však v jejich původním domě či bytě nenechají dožít, i když jim to slíbili. Důchodce proto obvykle hledá útočiště v domově pro seniory. „Často ani tam nemá plnohodnotnou ochranu svých lidských práv. Nemůže si vybrat, kde bude žít, nemůže jaksi disponovat sám svým životem,“ prohlásila Stehlíková, podle níž si tři pětiny klientů domovů pro seniory stěžují, že nemohou svobodně rozhodovat o svém majetku a penězích. Vadí jí také, že příbuzní obvykle již ani zčásti nefinancují náklady na jeho pobyt v domově seniorů a musí je hradit pouze stát.

Seniorské organizace odhadují, že se kvalita života starších spoluobčanů zvedne za pět až deset let.

Podle údajů Českého statistického úřadu tvoří lidé starší 70 let plnou třetinu jednočlenných domácností v zemi.