České hory navštívily tisíce lyžařů

Praha - Na Boží hod vánoční se začaly plnit sjezdovky v českých skiareálech. Největší nápor milovníků zimních sportů ale očekávají vlekaři v týdnu mezi Vánocemi a Novým rokem, děti mají prázdniny a řada lidí přijede do hor oslavit Silvestr. Nejvíce návštěvníků zatím už tradičně hlásí provozovatelé vleků v Krkonoších, lyžovalo se však také jinde. Díky sněžení z posledních dnů počet vleků v provozu roste.

V Krkonošších v noci sněžilo, provozovatelé zimních středisek si pochvalují dobré podmínky pro lyžování. Vrstva technického i přírodního sněhu by měla odolat i delší oblevě. Do Janských Lázní dnes dorazilo kolem dvou tisícovek lidí, což je na dnešní první vánoční svátek standardní. V provozu jsou všechny vleky a lanovky, místy leží až 90 centimetrů sněhu. Ještě větší zájem lyžařů zaznamenal rozsáhlý lyžařský areál ve Špindlerově Mlýně. Jiří Beran z tamního skiareálu odhaduje, že přijelo zhruba čtyři tisíce lidí. Podkladní sněhová vrstva v noci zmrzla, na ni napadlo kolem pěti centimetrů nového sněhu. Na nezájem návštěvníků si nestěžuje ani Pec pod Sněžkou, kam si po slabší sobotě dnes našlo cestu dva až tři tisíce lyžařů. „Všechno je v plném provozu, dnes začínáme i s večerním lyžováním,“ uvedl Jiří Krtička z areálu Ski Pec. Pro běžkaře už je upravená krkonošská magistrála. 

Rušno bylo také na šumavských sjezdovkách, kde přes noc připadlo asi pět centimetrů prašanu. Na tratích tak nyní leží čtvrtmetrová vrstva sněhu. K dispozici jsou i první kilometry upravených tratí pro běžkaře. Na Kramolíně jsou v provozu všechny vleky, jezdí se i na Špičáku. Naproti tomu areál v Kašperských horách zůstal kvůli nedostatku sněhu uzavřený. 

V Krušných horách se rozjely všechny vleky. I přesto, že tratě pokrýval těžký sníh, sportovci si lyžování pochvalovali. Ráno ale řidiče potrápily zaváté cesty k lyžařským areálům na vrcholu Klínovce. Na otevřených pláních vytvářel vítr sněhové bariéry. Silničáři odklízeli místy až metrové závěje. Uklízení sněhu komplikovali řidiči, kteří na vrchol hor vjížděli bez sněhových řetězů. Odstavená a zavátá auta brzdila sněhové frézy. Uzavřený zůstává pětikilometrový úsek silnice 223 v Krušných horách mezi obcemi Kryštofovy Hamry a Výsluní.

V Jeseníkách platí 2. lavinový stupeň

I v Jeseníkách se sněhové podmínky díky teplotám pod bodem mrazu a sněžení zlepšily, na Pradědu je 80 centimetrů sněhu, provozovatelé středisek rovněž čekají hlavní nápor lyžařů až v příštích dnech. Na své si zde už přijdou také běžkaři. Na túru mohou vyrazit například po trase Ovčárna - Švýcárna - Červenohorské sedlo nebo z Karlova na Mravencovku, Novou Ves či Alfrédku. V Jeseníkách platí od uplynulého víkendu druhý lavinový stupeň. 

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)