Češi se stali oběťmi internetových podvodů s auty

Praha - Na německých serverech, kde auta Češi hledají nejčastěji, nejsou výjimkou nabídky podvodníků, informují Hospodářské noviny (HN). V minulých dvou letech doplatilo celkem na podvodné obchody 62 Čechů a přišli o miliony korun. Většina podvedených naletěla na zdánlivě výhodnou nabídku - neexistující auta jsou často nápadně levná. Najít podvodníky je pro českou i německou policii velmi složité.

Policisté v Německu, kde si lidé ze střední i východní Evropy nejčastěji kupují starší auta, poprvé podvody zaznamenali před třemi lety.

Podvedení lidé doplácejí na to, že důvěřivě posílají peníze do ciziny, aniž auto vidí. Vůz přitom existuje pouze v nabídce specializovaných serverů, peníze odejdou na anonymní účty do zahraničí a důkazy končí u „bílých koní“, netušících, že se podílejí na podvodu.

Policisté v Evropě se snaží podvody potírat, zatím ale bez většího úspěchu. Provozovatelé největších serverů, jako Mobile.de a AutoScout24.de, alespoň s německým autoklubem založili iniciativu „Bezpečný nákup auta přes internet“.

Nejdůležitější rada při nákupu auta přes internet je: Žádné platby předem a žádné posílání peněz na anonymní účty.