Celníci spustili razii. Mají podezření na daňové úniky kolem plzeňské Škody Transportation

Celní správa pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze spustila razii kvůli podezření z daňových úniků kolem plzeňské Škody Transportation. Mluvčí celníků Martina Kaňková bez dalších podrobností potvrdila, že v Plzeňském kraji „probíhají úkony trestního řízení“. Celníci ale zasahují i jinde v republice. Podle ČT by se zásah mohl týkat vyvádění peněz z dividend do daňových rájů.

Zásah potvrdila mluvčí strojírenské skupiny Škoda Transportation Lubomíra Černá. „Můžeme potvrdit, že v areálech společností patřících do skupiny Škoda Transportation ve středu zasahovaly složky Celní správy. Z informací, které zatím máme k dispozici, vyplývá, že řízení se týká některých obchodních vztahů společnosti uzavřených v roce 2014,“ uvedla Černá k zásahu. Společnost podle Černé s Celní správou spolupracuje.

Škoda Transportation patří od loňského roku společnosti PPF miliardáře Petra Kellnera. „Z toho, že jsme dostali od firmy vyjádření, se dá usuzovat, že jde pravděpodobně o problém bývalého vlastníka podniku,“ uvedl redaktor ČT Karel Rožánek. 

Mohlo by jít o vyvádění peněz z dividend do daňových rájů

Podle veřejně dostupných zdrojů z letošního léta se může jednat o vyvádění peněz z dividend do daňových rájů. Koho konkrétně se dnešní razie celníků týká, ale nechtěl nikdo ve středzu příliš komentovat.

Šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová odmítla specifikovat, jakých subjektů se akce týká.

„Mohu pouze sdělit, že Vrchní státní zastupitelství v Praze vykonává dozor nad úkony trestního řízení, kterými se zadokumentovávají důkazy. Nebudeme potvrzovat ani subjekty, ani obsah úkonů, které se právě provádějí. Co vám potvrdíme, je to, že úkony ve věci provádí celní správa,“ uvedla Bradáčová. Doplnila, že další informace k věci poskytovat nebude.

Rovněž mluvčí celníků Kaňková napsala, že v této fázi řízení nelze k věci uvést žádné další informace.