Bohnická nemocnice školí na krizové situace u psychiatrických pacientů

Události: Speciální kurzy v nemocnici v Bohnicích (zdroj: ČT24)

Více pacientů, závažných případů i mimořádně náročných situací řeší personál psychiatrických klinik. Jak správně přistupovat například k agresivním jedincům, se ovšem zdravotníci běžně neučí. Nemocnice v Bohnicích proto spustila speciální kurzy, kde si zaměstnanci metody nacvičují.

Simulační centrum připomíná běžné pracoviště, kde je vyšetřovna, pokoj s dohledem i koupelna. Právě na těchto místech často řeší personál krize, v nichž se musí rychle a správně rozhodnout.

„Představte si, že se vám někdo ve sprše pokusí o sebevraždu. Potřebujeme trénovat, jak rychle personál zasáhne. Potřebujeme zjistit, co personál upozorní, že se děje něco, na co by měl reagovat,“ zmínil vedoucí oddělení řízení kvality v Psychiatrické nemocnici Bohnice Jan Běhounek.

Zdravotníci si mohou natrénovat správnou reakci také u pacientů, kteří odmítají převoz. Místo reálného pacienta cvičí s figuranty. „Pro mě je důležité, že jsme se sešly napříč profesemi a že vidím, co v těch krizových situacích prožívají kolegové. Že je to často podobné,“ popsala psycholožka Eva Pinďáková, která se školení účastnila spolu s lékařkou, zdravotní sestrou a sanitářkou. Trénink jí dodává jistotu.

„Měli bychom chtít, aby si to vyzkoušeli v podmínkách, které jsou chráněné. Personál je mnohdy frustrovaný, má pocit selhání,“ doplnil Běhounek.

V izolační místnosti zase zdravotníci vyjednávají s nezvladatelným pacientem. Zároveň se snaží snížit napětí, aby se nikdo nezranil. 

Zájem o kurzy roste

Podle lektorů se většina psychiatrických pacientů nechová agresivně. Téměř každý pracovník se ale s takovým chováním setká. I proto prošli rovněž školením takzvané sebeochrany.

Podobné kurzy dělají v Bohnicích jednou měsíčně. Zájem o ně ovšem roste. I proto je chce nemocnice od září rozšířit.