Blok proti islámu vypověděl volební smlouvu s Úsvitem

Blok proti islámu vypověděl Úsvitu – Národní koalici smlouvu o spolupráci v podzimních krajských a senátních volbách. Spolek to oznámil na svém webu, příčinou je údajné neférové jednání a neplnění závazků ze strany Úsvitu. Pro hnutí je krok BPI překvapivý.

Blok proti islámu zdůvodnil ukončení spolupráce s Úsvitem problémem s financováním volební kampaně. BPI tvrdí, že hnutí slíbilo dodat peníze a neučinilo tak. V prohlášení, které podepsal předseda bloku Martin Konvička a místopředseda Petr Hampl, vyzval členy Úsvitu, „kteří se ideově ztotožňují s programovými cíli Bloku proti islámu a nesouhlasí s neférovými praktikami vedení své strany, aby se stali členy Bloku proti islámu“. Konvička se také členům BPI omluvil za „zcela mylný politický krok“.

Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch uvedl, že o ukončení spolupráce má pouze zprostředkované informace. Je to pro něj velké překvapení. „Teď zjišťujeme informace. Zatím by jakékoliv mé vyjádření bylo předčasné,“ uvedl. Také podle mluvčího Úsvitu Jana Zlivara zatím hnutí nedostalo od BPI žádnou oficiální informaci o ukončení spolupráce. Odkázal přitom na plánované úterní jednání předsednictva Úsvitu.

Úsvit a Blok proti islámu se nedávno chystaly formalizovat své spojení i změnou názvu parlamentního hnutí. Název Úsvit s Blokem proti islámu však odmítlo ministerstvo vnitra. Zdůvodnilo to obavou, že by název mohl vzbuzovat přesvědčení, že cíle strany směřují k popírání rovných práv a svobod občanů vyznávajících islám. Úsvit i BPI se proto chtěly obrátit na soud.

Podle informací, které přinesl v březnu deník Právo, si navíc Úsvit smluvně pojistil účast Martina Konvičky a BPI na své kandidátce do krajských i sněmovních voleb. Pokud by před nimi blok ukončil spolupráci, hrozí mu, že by musel platit až 60 milionů korun, tedy předpokládané náklady volební kampaně.

Blok proti islámu bude o svém dalším směrování rozhodovat koncem května, na kdy vedení svolalo celostátní sněm. Martin Konvička na něm odstoupí z funkce předsedy, ale bude usilovat o znovuzvolení.

Od Úsvitu se od okamžiku, kdy se jeho kandidáti dostali do Poslanecké sněmovny, odpoutala již druhá výrazná skupina. Loni v březnu vyloučili poslanci Úsvitu z klubu zakladatele hnutí Tomia Okamuru, ten později vystoupil a založil konkurenční hnutí Svoboda a přímá demokracie. V první polovině roku odešlo i pět dalších poslanců. I loňské spory se točily kolem peněz, obě frakce se obviňovaly mj. z uzavírání nevýhodných smluv.