Babiš, Zeman a zahraniční hosté slavnostně otevřeli Národní muzeum

Podívejte se: Slavnostní otevření historické budovy Národního muzea (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš spolu se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim a dalšími hosty ze zahraničí slavnostně otevřeli opravenou historickou budovou Národního muzea. Spolu s tím také zahájili vernisáž Česko-slovenské/Slovensko-české výstavy. Slavnostního otevření historické budovy, jejíž rekonstrukce trvala tři a půl roku, se zúčastnil i prezident Miloš Zeman. Veřejnosti se muzeum po 42 měsících rekonstrukce otevře v neděli.

Premiér Babiš při svém projevu ocenil schopnost Čechoslováků a Čechů generovat světově významné osobnosti. Lidé v Česku si podle něj mají víc věřit, přestat s nadáváním, brbláním a vykopáváním příkopů mezi sebou. „My na to máme. Myslím, že to cítíme všichni, tak ať to ví celý svět,“ konstatoval Babiš. Ocenil také práci a trpělivost ředitele Národního muzea Michala Lukeše.

Události: Republika slaví, slavnosti jsou v plném proudu (zdroj: ČT24)

Češi se podle premiéra dokážou vždy rychle zorientovat, přicházet s novými řešeními. „Ani 50 let potlačování svobody z nás nevytlouklo kreativitu, pracovitost, zručnost,“ uvedl. Zmínil některé vědce, spisovatele, filmaře i sportovce, kteří podle něj představují a představovali „světovou extraligu“.

Prezident Miloš Zeman vyzval při svém vystoupení k zamyšlení nad tím, jak vynikající byla obětavá práce našich předků, kteří budovu Národního muzea vytvořili. Také kritizoval to, že se Praze nedaří stavět krásné budovy, a vyslovil přání, aby politici preferovali moderní architekty.

Premiér Andrej Babiš v Národním muzeu
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Než se ujal slova při slavnostním programu, kdosi z pléna zakřičel: „Hanba prezidentovi, který lže. Hanba prezidentovi, který nahrává diktaturám. Hanba prezidentovi, který vtipkuje o vraždách novinářů.“ Prezident zareagoval slovy: „Každý máme úroveň, jakou máme. A někdy tuto úroveň předvádíme i při těch nejméně vhodných příležitostech.“

obrázek
Zdroj: ČT24

Slovenský ministerský předseda Pellegrini řekl, že navzdory některým peripetiím je vztah Česka a Slovenska ve světě vzorem. Vzájemných vztahů si podle něj musejí oba státy vážit, ale nespoléhat se na to, že přicházejí automaticky. „Kultivujme naše přátelství při každé příležitosti. Ve složitých časech se potřebujeme ještě více než kdykoliv předtím,“ vyslovil přání slovenský premiér.

Slavnostní otevření objektu završil desetiminutový videomapping na fasádu historické budovy Národního muzea. Prostorová projekce s názvem Svědek dějin nabídla průřez československými dějinami, kterým Národní muzeum díky své poloze jako tichý svědek přihlíželo.

PODÍVEJTE SE: Slavnostní videomapping na budově Národního muzea (zdroj: ČT24)

Projekce připomněla zásadní okamžiky z dějin Československa a České republiky. Ukazuje válečné roky, podnikatelský a kulturní rozkvět první republiky, okupaci ze srpna 1968, normalizaci, let československého kosmonauta, události roku 1989, olympijské hokejové zlato z Nagana a na závěr se na všechny usmál oživlý obrázek Tomáše Garrigua Masaryka a řekl: „Budu vás ještě chvíli sledovat!“

Český premiér přivítal politiky ze zahraničí při obědě v Kramářově vile

Premiér Andrej Babiš (ANO) se u příležitosti 100. výročí vzniku Československa sešel už v Kramářově vile ke slavnostnímu obědu s premiéry několika zahraničních zemí. Kolem 13:00 postupně všechny hosty uvedl a ukázal jim unikátní výhled na Prahu ze sídla českých premiérů.

Babiš u oběda uvítal premiéry Slovenska Petera Pellegriniho, Polska Mateusze Morawieckého a Lucemburska Xaviera Bettela, chorvatskou místopředsedkyni vlády Mariji Pejčinovičovou Buričovou, slovinského vicepremiéra Mira Cerara a rumunského ministra zahraničních věcí Teodora Melescanua.

Politici měli na jídelníčku kachní masovou terinu, slepičí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi, dušenou tabulovou špičku se smetanovou houbovou omáčkou a tradiční povidlové taštičky. Vegetariánská varianta zahrnovala salát z rukoly, dýňovou polévku, šafránové rizoto s parmazánovou omáčkou a variace sorbetů. Babiš na Twitteru uvedl, že jeho osobním darem je stoletý armagnac na závěrečný přípitek.

I prezident přijal zahraniční diplomaty

Také prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou přijali odpoledne na Pražském hradě členy zahraničních diplomatických sborů. V projevu při veřejné části schůzky v Rothmayerově sálu Pražského hradu především vyzdvihoval kvality Česka. „Vítejte v úspěšné zemi. Jak víte, Česká republika má nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, nízkou kriminalitu, jsme také jedna z nejbezpečnějších zemí světa,“ řekl anglicky prezident.

Za diplomaty reagoval arménský velvyslanec Tigran Sejranjan, který poděkoval za přijetí v sále, jemuž dominuje socha prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Sejranjan ho označil za symbol demokracie, v projevu ocenil i někdejšího prezidenta Václava Havla či pokojné rozdělení Československa.