Babiš: Šinclovi se neomluvím, informace o něm jsem čerpal z médií

Andrej Babiš (ANO) po jednání koaliční rady uvedl, že se s poslancem Ladislavem Šinclem (ČSSD) sejde, zopakoval ovšem, že se nehodlá omlouvat za údajné zastrašování. Šincl o Babišovi a jeho zájmech v debatě o pojišťovnictví prý lhal. Babiš zároveň popřel, že by měl nějakou složku na Šincla. Měl pouze výtah článků z médií, aby věděl, s kým vlastně jedná. Premiér Sobotka po jednání koaliční rady uvedl, že pro ČSSD je podobný způsob komunikace mezi ministrem a poslancem nepřijatelný.

Ladislav Šincl (ČSSD) v úterý ve sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Andrej Babiš (ANO) pak další den obvinil Šincla a jeho rodinu z korupce. Měl přitom vycházet ze složky nadepsané poslancovým jménem. ČSSD tak označila Babišovo chování k Šinclovi za metody připomínající praxi StB. „Zásadně odmítám obvinění, že jsem jednal jako StB a že jsem měl nějakou složku. Měl jsem složky zákonů a na nich jsem měl papíry a z nich jsem četl,“ upozornil Babiš. „Já jsem jenom četl, co média napsala. Byl jsem překvapen, kdo je Šincl,“ doplnil s tím, že snad není nic nelegálního na tom číst články z médií. Podle něj šlo třeba o Týdeník Havířovska, Haló noviny nebo Mladou frontu DNES.

Podklady z médií

"Nejsou to materiály. Jsou to články médií. Píšou média lži?" ptal se Andrej Babiš na tiskové konferenci. "Vytáhl jsem si, co média píšou, předpokládám, že dělají svou práci dobře,„ uvedl s tím, že si na nikoho složky nedělá. “Když jdu na nějaké jednání, tak se připravím, abych věděl, s kým jdu jednat."

Šlo mu o to zjistit, jestli je Šincl důvěryhodný, nebo ne. Žádné neveřejné materiály na Šincla prý neměl. Podle něj ani něco takového Šincl nemůže tvrdit, protože seděl na druhé straně a nemohl pořádně vidět, co má na stole za materiály. Před novináři prohlásil, že si jinak složky nevede a k vyhledání článků ho přivedlo Šinclovo obvinění, že má být pod vlivem makléřů. 

  • "Babiš měl před sebou černou složku a na ní žlutý štítek s mým jménem. Z této složky na mě vytáhnul papír o tom, že jsem byl údajně vyhozen z banky a potom i informace o mojí rodině… Byl jsem označen za korupčníka a za člověka, který nemá právo se ho vůbec na cokoliv ptát," trvá na svém vyjádření Ladislav Šincl. "O jeho omluvu lidsky vůbec nestojím. Vedení strany i poslanecký klub ale omluvu chtějí. Jako člen klubu to respektuji a oficiálně tedy omluvu chci."

Celá kauza podle Babiše totiž uhýbá od podstaty věci, a to zákona o pojišťovnách. „Můj bývalý náměstek Martin Pros (ČSSD), kterému jsem doporučil, aby šel jinam, předložil návrh o pojišťovnách a makléřích, který schválila vláda. Potom přišel Šincl a dal pozměňovací návrh,“ popsal ministr financí s tím, že oni chtějí, aby šlo 16 miliard korun lidem, zatímco Šinclův návrh přesouvá 22 miliard pojišťovnám. „Celá tato aféra je vyvolána tím, že se tady hraje o veliké peníze,“ tvrdí Babiš.

Ladislav Šincl

Narozen v roce 1965, vystudoval v roce 1988 národohospodářskou fakultu na Vysoké škole ekonomické v Praze. V roce 1989 nastoupil jako odborný referent v Poldi Kladno, do roku 1992 působil v IPB, nakonec se dostal na pozici ředitele IPB Pojišťovny. Od roku 1998 začíná jeho politická kariéra. Začínal jako zastupitel v Karviné, radním byl šestnáct let. Poslance za Moravskoslezský kraj dělá od roku 2006. V současnosti je mimo jiné místopředsedou rozpočtového výboru a členem výboru pro životní prostředí. 

Podnikatelský zájem

Předseda ANO ve sněmovně popřel, že by měl na Šinclově návrhu novely pojišťovnictví nějaký osobní zájem. „Moje firmy s tím nemají nic společného,“ prohlásil. Podle deníku E15 nicméně loni otevřela v Česku pobočku firma Babišova bratra Alexandra, slovenská Scheibner Insurance Broker. Podnik mimo jiné působí právě jako zprostředkovatel byznysu pojišťoven a zajišťoven.

Sobotka: Doufám, že Babiš pochopí, že se takto chovat nemůže

Koalice se shodla, že by se ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš měl sejít s poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem a spor si vyjasnit. Po jednání koaliční rady kvůli roztržce mezi ANO a ČSSD to novinářům řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Babiš po jednání koaliční rady uvedl, že se se Šinclem sejde - omlouvat se prý ale nehodlá.

„Pan Babiš a pan Šincl by se spolu měli sejít a celou tu kontroverzi prodiskutovat a uvidíme, na čem se oba pánové domluví,“ řekl novinářům po jednání koalice premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Strany podle něj hledaly nějaké řešení „v situaci, kdy požadujeme omluvu od pana Babiše a pan Babiš se, bohužel, omluvit nechce, alespoň takto nás informoval na jednání koaliční rady“. Šincl už se navíc s Babišem kvůli útokům na svou rodinu nechce setkat. „Nevím, jak se mi bude chtít s panem ministrem jednat, doufám, že se s ním nebudu muset potkávat.“ Termín schůzky zatím stanoven není.

„Já jsem sdělil jasně stanovisko sociální demokracie, že podobný způsob komunikace mezi ministrem a poslancem je pro nás absolutně nepřijatelný a že si v žádném případě nepřejeme, aby se něco takového opakovalo nebo aby to pokračovalo, protože by to skutečně mohlo významně ohrozit fungování mezi vládou a poslanci,“ uvedl také Sobotka. Doufá prý, že Babiš pochopil, že se takto chovat nemůže.

Příklady napětí v koalici

  • Babiš se opakovaně dostal do slovní přestřelky s koaličními ministry, zejména s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Kritizoval ho za některá rozhodnutí během jeho působení v čele ostravské nemocnice. Řekl též, že nevěří v Němečkovu schopnost rozkrýt špatné financování resortu. Němeček se proti kritice tehdy ohradil. Podle něj Babiš zdravotnictví nerozumí.
  • Diskutuje se také o médiích ve vlastnictví Andreje Babiše. Už Němeček se ohradil, že o něm Babišova média lžou se záměrem ho poškodit. Na jaře letošního roku pak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že Babiš využívá svých médií ke zvyšování tlaku na ČSSD. Ministr financí tehdy podezření o cílených útocích jeho médií označil za absurdní.
  • Kritika koaličních ministrů šla i ze strany premiéra. Kvůli situaci na Ředitelství silnic a dálnic tak mluvil o ministru dopravy Antonínu Prachařovi (ANO) nebo kvůli personálním změnám o šéfce resortu spravedlnosti Heleně Válkové (ANO). Oba ministři již v kabinetu nejsou.
  • Letos na únorovém sněmu hnutí ANO Babiš kritizoval ČSSD jako rozhazovačnou stranu zatíženou kontroverzní minulostí. Hovořil také o podrazech v koalici a zvážení případných změn v koaliční smlouvě. Premiér Sobotka v reakci uvedl, že sociální demokraté nechtějí a nebudou měnit koaliční smlouvu. V koaliční vládě chtějí navzdory útokům na sněmu ANO, s nímž si prý tak trochu zbyli, pokračovat. Sobotka kritizoval nové stanovy ANO, které podle něj připomínají spíše stanovy akciové společnosti.
  • Lidovce pobouřilo, když v květnu v souvislosti s hlasováním o podpoře biopaliv šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že k zamítnutí návrhu o ukončení podpory bylo hnutí dotlačeno koaličními partnery. Později se za své tvrzení omluvil s tím, že šlo o nedorozumění.