Babiš je v koalici nespolehlivý. Nesnese partnera ve stejné branži, říká Štěch

Milan Štěch v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Sociální demokracie dělá chybu, když chce znovu vstoupit do koalice s hnutím ANO. V Interview ČT24 to řekl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Premiér v demisi a předseda ANO Andrej Babiš je podle něj jako koaliční partner velmi nespolehlivý, případné chyby bude opět svádět na ostatní. ČSSD by proto podle Štěcha měla odejít do opozice a spolupráci s ANO přenechat někomu jinému.

„Vadí mi Andrej Babiš a jeho chování v předchozím angažmá v koalici. Podle mého přesvědčení, a nejen mého, celou dobu pracoval na tom, aby sociální demokracii maximálně oslabil. Přivlastňoval si výsledky, které nebyly jenom jeho. Nyní v tom pokračuje. Asi z byznysu, jak byl zvyklý, vedle sebe nesnese partnera ve stejné branži,“ domnívá se Štěch.

Pro koaliční spolupráci proto podle něj není spolehlivým partnerem. „Nevěřím mu, že bude respektovat sociální demokracii jako suverénní subjekt a bude přihlížet k jejím zájmům. Vzhledem k tomu, že má ve sněmovně připravenou jinou koalici, která už funguje, tak pro něj nebude problém nahradit patnáct poslanců ČSSD jinými hlasy… Pozice ČSSD je velmi slabá,“ konstatoval Štěch.

Babiš bude ČSSD dál poškozovat

Předseda Senátu má proto obavu, že pokud ČSSD vstoupí do vlády, Babiš ji bude dál poškozovat. Poznají to podle něj především ministři: „Babiš jezdí po republice a všude slibuje několik miliard korun. Jsem zvědavý, kdo to bude plnit. Státní pokladna není bezedná… Na ministerstvu práce a sociálních věcí nebude peněz nazbyt. Babiš ale potom bude říkat, že je tam ministr za sociální demokracii, který to měl splnit. Bude to jako dříve házet na jiné, než aby přiznal svoji chybu.“

Stranu by proto rád viděl v opozici, kde podle něj může být práce stejně efektivní jako v koalici. „Není to tak, že když strana nevládne, tak je to její konec. Mnoho stran naopak v opozici posiluje,“ myslí si. „Asi by také nebylo dobré, kdyby sociální demokracie získala nálepku, že je stranou, která chce být za každou cenu ve vládě,“ dodal.

O případné vládní spolupráci rozhodne vnitrostranické referendum. Jeho výsledek oznámí vedení ČSSD 15. června. Štěch nechtěl předjímat, jak dopadne. Připomněl ovšem, že na předsednictvu, které o pokračování jednání s ANO rozhodlo, bylo pro pouze čtrnáct z dvaceti osmi lidí, ostatní se zdrželi, nebo byli proti. „I předsednictvo ukazuje, že názorové poměry jsou tam prakticky vyrovnané,“ upozornil Štěch. Výsledek referenda ale bude respektovat.

Ve vládě může chtít mít své lidi i Zeman

Jména pěti ministrů za ČSSD zatím Štěch nezná. Dozvědět by se je měl podle svých slov do pátku. V této souvislosti upozornil, že ve vládě může chtít mít „své osoby“ i prezident Miloš Zeman. „A to jak na straně ANO, tak velmi výrazně na straně ČSSD. Mohou to být osoby, které vůbec nebudou respektovat to, co je nyní dojednáno, že když odstoupí ministři sociální demokracie, padá celá vláda.“ 

Považuje proto za chybu, že ČSSD do spolupráce s ANO znovu šla: „Skončili jsme ve volbách šestí. Myslím, že by si to s Andrejem Babišem měl zkusit také někdo jiný… V parlamentní demokracii je běžné, že se strany střídají. Přece nechceme, aby tu pořád vládla jedna strana nebo jedno seskupení stran… Voličům jsme navíc před volbami řekli, že s Andrejem Babišem prostě pokračovat nebudeme.“

Celý rozhovor si můžete přehrát v přiloženém videu.