Babiš je bezpečnostní riziko, míní Pekarová Adamová. Musím se usmívat, říká Bžoch

UK: Mimořádná schůze k „bezpečnostním hrozbám“ (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní hrozby pro Česko jsou jediným bodem návrhu programu nadcházející mimořádné schůze poslanců. Na úterní odpoledne ji z podnětu koaličních zákonodárců svolala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). V Událostech, komentářích sdělila, že bezpečnostním rizikem je i šéf opozičního ANO Andrej Babiš. Poslanec Jaroslav Bžoch z ANO ale míní, že současná vládnoucí koalice se staví do role bezpečnostních služeb.

Na mimořádné schůzi chtějí poslanci řešit mimo jiné Babiše, jenž čelí kritice kvůli e-mailu, ve kterém žádá soukromé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti). Babiš ve svém postupu pochybení nevidí, omluvil se ale za použití vulgarity na adresu Lipavského. ANO svolání schůze zřejmě podpoří.

Pekarová Adamová si myslí, že Babiš je pro Česko bezpečnostním rizikem. „Mrzí mě to, že to musím říct, ale je,“ sdělila s tím, že rétorika ANO se velmi radikalizuje a hnutí někdy i sdílí informace na úrovni poplašné zprávy – v tomto kontextu zmínila video Babiše s kohoutem o ukrajinském obilí.

Uniklý e-mail je podle ní „pomyslnou poslední kapkou“, protože podobné metody jsou za hranou. Každý si prý tvoří „portfolio“, ale na úrovni postojů a argumentů, nikoliv na úrovni soukromí, zázemí a informací o nejbližších. „Časy plynou, ale metody zůstávají zrovna u Andreje Babiše stejné. To by nemělo být v dnešní době přijatelné,“ je přesvědčena předsedkyně sněmovny.

Cílem mimořádné schůze je pojmenovat hrozby, přičemž tou největší je podle ní Rusko. „Někdo, kdo říká, že Ukrajině už nemáme pomáhat, že vlastně má kapitulovat, protože co jiného by to znamenalo, tak ten chce napomoci agresorovi, což je Rusko, a tím pádem mu otevřít cestu k nám,“ domnívá se Pekarová Adamová s tím, že jde o bezpečnostní riziko.

V souvislosti s mimořádnou schůzí zmínila údajné útoky na armádu či náčelníka generálního štábu Karla Řehku. „Navrhneme usnesení, kde budeme chtít ukázat, na jaké straně my stojíme v rámci konfliktu na Ukrajině. Budeme zvědaví, jak bude hlasovat opozice,“ předesílá předsedkyně sněmovny. Představitelé ANO podle ní říkají „podporujme Ukrajinu“, ale pak dodávají „už neposílejme zbraně“. Vytváří se prý dojem, že jednat o míru nechce Ukrajina, ve skutečnosti je to ale naopak.

Bžoch: Nikdo od nás neříkal, že máme přestat podporovat Ukrajinu

Bžoch sdělil, že se při slovech Pekarové Adamové musí usmívat. „Nezaznamenal jsem, že by jakýkoliv politik od nás říkal, že máme přestat podporovat Ukrajinu, aby si ji Rusko mohlo vzít. To určitě tak není a není to pravda,“ podotýká. Zmínil, že je rád za českou iniciativu munice pro Ukrajinu.

Podle Bžocha zbraně pro Ukrajinu ale nejsou všespásné, důležité je podle něj také snažit se dostat co nejvíce států na naši stranu, aby se Rusko mohlo izolovat. To se podle Pekarové Adamové děje, Rusko má podle ní na výběr stáhnout své vojáky z Ukrajiny.

Na mimořádné schůzi prý poslanci ANO budou mluvit o problémech Česka. Teze, že je Babiš rizikem za video s kohoutem, je podle něj „absurdní“. Současná vládní koalice se podle něj staví do role bezpečnostních služeb.

Uniklý Babišův e-mail Bžochovi nepřipadá podivný. Děti se podle něj nemají zatahovat do politických bojů, ze zmíněné zprávy něco takového ale necítil a Babiš podle něj nic takového neudělal. Otázka prý pouze směřovala na to, zda je Lipavský otec, či není, což je podle Bžocha u některých jiných politiků veřejně dostupné.

Pokud by se prý Babiš ptal, kam chodí děti do školy nebo jak vypadají, tak by si Bžoch říkal, že je to asi za hranou. Jediné, na co by se prý Babiš podle získaných informací Lipavského zeptal ve sněmovně, by bylo, zda by byl ochoten poslat svoje děti do války. Byla by to prý reakce na to, že Babiše Lipavský označil za bezpečnostní ohrožení.