Antimonopolní úřad: ČSSD nemůže proplácet poplatky jen krajským nemocnicím

Brno - Antimonopolnímu úřadu se nelíbí způsob, jakým chce sociální demokracie v krajích rušit poplatky u lékaře. ČSSD totiž hodlá proplácet poplatky jen v krajských nemocnicích - tím se ale kraje vystavují riziku veřejné podpory a musela by o tom rozhodovat Evropská komise. Podle šéfa úřadu Martina Peciny by měly kraje proplácet poplatky ze všech zařízení, státních i soukromých.

Každý kraj si chce ale rozhodovat sám, co pacientům promine, někde to chtějí řešit plošnými slevami na všechna zařízení, některé kraje chtějí proplácet jen zařízení patřící kraji. To kritizuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek: „Sociální demokracie vůbec nemá představu, jak to provede. To byla zatím deklarace a nikdy si nedělali hlavu, jak to udělají, prostě to nějak udělají.“

„My na svém záměru nic neměníme a když bude vznikat konkrétní technická část toho návrhu, tak to nepochybně s antimonopolním úřadem zkonzultujeme,“ řekl stínový ministr zdravotnictví a kandidát ČSSD na středočeského hejtmana David Rath.

Podle Peciny je důležité především to, aby peníze dostávali od kraje přímo občané, zároveň nesmí systém narušit trh. „Pokud by to mělo některá zařízení zvýhodňovat nad jinými, potom je to asi o tom, abychom o tom programu hovořili, abychom ho zkoumali. V tuto chvíli je to jenom o těch mediálních prohlášeních,“ uvedl Pecina.

Návrh ČSSD se nelíbí ani lékařům, volební přísliby podle nich můžou vést k absurdním situacím. Třeba když bude pacient v sanitce přesvědčovat posádku, ať ho neveze do fakulní nemocnice, ale raději do krajské. A soukromé ordinace i majitelé lékáren se bojí konfliktů s nemocnými. „Je to diskriminační i pro pacienty, proč pacient se stejným onemocněním v některém zařízení má poplatek platit, v některém ne,“ zlobí se lékařka Irena Pechanová. 

Od ledna lidé platí 30 korun za návštěvu lékaře, stejnou částkou je zpoplatněna i položka na receptu. Za den v nemocnici dají pacienti 60 korun, za návštěvu pohotovosti 90 korun. Poplatky zavedla vláda Mirka Topolánka (ODS). ČSSD, vítěz voleb ve všech krajích, chce systém změnit. Poplatky by za pacienty z krajských nemocnic platil krajský úřad.