168 hodin: Odkaz Václava Havla žije dál, ukazuje se v době premiéry nového dokumentu. Děti si ho spojují s prezidentstvím, ale i letištěm

168 hodin: Živel Havel (zdroj: ČT24)

Bojovník proti komunismu, dramatik, prezident, pán s milým úsměvem a také kdosi, po němž se jmenuje letiště – tím vším je Václav Havel pro dnešní teenagery. Podle těch, kdo ho pamatují osobně, je Václav Havel i v současnosti osobností, k níž každý potřebuje zaujmout postoj. Na závěrečné období Havlova života upomíná film Tady Havel, slyšíte mě, který nyní vstoupil do kin. O odkazu exprezidenta natáčela pro 168 hodin Darina Vlková.

Václav Havel sice není již přes dvacet let prezidentem a déle než dvanáct let ani není mezi živými, už jen jeho jméno ale stále nenechává mnoho lidí v klidu. „Stala se z něj taková křišťálová broušená sklenička, kterou si někteří vystaví do vitrínky, jiní zase řeknou, že tohle by si domů nikdy nedali. Lidé jsou buď pro Havla, nebo proti Havlovi,“ popsala odbornice na marketingovou komunikaci Denisa Hejlová z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Zájem o posledního československého a prvního českého prezidenta nyní vzkřísil dokumentární film režiséra Petra Janáčka pojmenovaný Tady Havel, slyšíte mě? Ten se vrací k poslednímu období Havlova života a připomíná i velký mezinárodní význam, který exprezident měl – jako osobnost i jako symbol České republiky. Historik z Ústavu pro studium totalitních režimů Libor Svoboda míní, že je to Havlův rys, který si mnoho lidí dnes již neuvědomuje. „Je to něco, co se pravděpodobně v našich dějinách zase několik desítek let nebude opakovat,“ míní.

Za jakou hvězdu byl Václav Havel v Americe, naznačuje třeba vzpomínka Ladislava Špačka: „Když šel na procházku po Central Parku v New Yorku, jeden z běžců se zastavil a říkal: ‚Nejste vy Havel?‘ On řekl: ‚Ano, jsem.‘ ‚Lidi, pojďte sem, Václav Havel.‘“

Špaček, který byl mezi lety 1992 a 2003 prezidentovým mluvčím, se však domnívá, že ani v dnešním Česku není Václav Havel zapomenutý. „Stále žije a zejména si všímám, že rezonuje mezi mladými lidmi. To je velmi nadějné,“ podotkl.

A co si vlastně děti, které Václava Havla nezažily skoro vůbec, nebo byly v době, kdy ještě žil, doslova v plenkách, vybaví, když se řekne jeho jméno?

Václav Havel byl prezidentem po sametové revoluci.
Matěj
15 let
Prezident. Předtím, než se stal prezidentem, tak to byl herec a psal. Nebo nebyl herec, ale psal hry do divadla.
Barbora
15 let
Vybavím si Letiště Václava Havla, protože je po něm pojmenované. To je první, co si vybavím pod jeho jménem.
Ela
13 let
Bojoval proti komunismu v České republice... V Československé republice.
Jonáš
14 let
Moje maminka ho potkala naživo.
Tereza
13 let
Měl významnou roli v postavení České republiky.
Michal
14 let
Vybavím si chrastění klíčů a dva prsty nahoru jako znak. Vybavím si světlejší vlasy, knírek, takový milý úsměv.
Karolína
16 let