Zdravotní stav mladíka, kterého zranil výbuch, je velmi vážný

Letovice - Zdravotní stav devatenáctiletého mladíka, který včera sbíječkou narazil na výbušninu při práci na půdě domu v Letovicích na Blanensku, je velmi vážný. Policejní pyrotechnici od rána opět místo prohledávají. Jak dlouho to bude trvat, zatím nevědí. Včera trvaly práce do půlnoci. Místo neštěstí je nepřístupné, střeží jej policie.

K explozi došlo včera odpoledne na půdě rodinného domu, který v současné době prochází rekonstrukcí. Na výbušninu narazil sbíječkou zaměstnanec firmy. Podle hasičů byl při jejich příjedu zasažen v obličeji a horní části těla, postupně však začal upadat do bezvědomí. Lékaři jej proto uvedli do umělého spánku a letecky transportovali na popáleninové centrum do Fakultní nemocnice Brno. „Jeho stav je v této chvíli velmi vážný, i když stabilizovaný,“ uvedl dnes mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Kde se v domě nálož vzala, nikdo neví. Právě proto musí pyrotechnici prohledat každý centimetr. „V domě není bezpečno. Ani v jeho okolí, proto je místo zataraseno, aby se nikdo nepovolaný k němu nedostal,“ uvedl Iva Šebková, mluvčí blanenských policistů.

Výbuch otřásl rekonstruovaným domkem ve středu v 15:30 hodin. Detonace byla slyšet po rozlehlém okolí. Mladík pracoval v podkroví objektu. V době
neštěstí v něm bylo pět dělníků. Zbylí čtyři vyvázli bez zranění. Statika
domu je patrně narušena. Po ukončení zásahu pyrotechniků proto objekt
prohlédne statik.

Policisté zjistili, že v objektu při neštěstí explodovala nálož, která je
typově stejná jako nálože z druhé světové války. Nejde ale o granát z
tohoto období, jak se mnozí domnívali. Jak se nálož do domu dostala a proč
v něm byla uložena, to policie neví. Podle pamětníků však u Letovic za druhé světové války havaroval německý vlak s muničním materiálem a mnoho místních si něco z něj odnesli domů.