Zámek v Moravském Krumlově přijal mladé umění

Moravský Krumlov - Po dvaceti letech se díky nové výstavě veřejnosti otevřely nepřístupné sály zámku v Moravském Krumlově. Diváci v nich uvidí současné české umění ze sbírky Marek, která se orientuje na začínající umělce. Výstavu pořádá Moravská galerie v Brně. Prostory zámku jsou zchátralé a budou zpřístupněné bez úprav. „V domácím kontextu se jedná v mnoha ohledech o zcela unikátní akci,“ uvedla Marie Brücková z městského úřadu v Krumlově.

„Prostory zámku proto zatím ponesou všechny obecné znaky charakterizující minulé doby i stopy konkrétních událostí posledních dekád či století,“ dodala Brücková. Kurátoři výstavy Marika Kupková a Ondřej Chrobák se snažili v prostorách vytvořit dialog mezi současným uměním a historickou budovou.

Zámek je proslulý tím, že v něm byla po desetiletí vystavena Slovanská epopej malíře Alfonse Muchy, která byla ale převezena do Prahy. Město chce na zámku nechat vše, co Slovanskou epopej připomíná, včetně ukotvení obrazů na zdech a vybledlých skvrn na parketách.

Město je zatím poloprázdné

Podle města Epopej k Moravskému Krumlovu patří a mají ji tak zafixovanou i turisté. „Přijely autobusy Poláků nebo Angličanů, kteří hledali Epopej a nenechali si vymluvit, že není tady, ale v Praze,“ vypráví kastelán zámku David Pitlach.

Veřejnosti se otevřely nepřístupné sály zámku
Zdroj: ČT24

Také ve většině průvodců pro turisty u hesla Slovanská epopej figuruje stále lokalita Moravský Krumlov, kam za obrazy jezdilo v průměru 30 tisíc turistů ročně. Ve Veletržním paláci v Praze si nicméně od května, kdy tam bylo dílo Alfonse Muchy instalováno, plátna prohlédlo již 17 tisíc návštěvníků.

Nyní je město podle dřívějšího vyjádření starosty v podstatě poloprázdné. Hotely, restaurace a obchody, které dříve žily z turistů, si stěžují na finanční problémy. Výstava moderního umění ze sbírky bratrů Markových má turisty alespoň částečně nalákat zpět do zámku.

Výstava děl mladých umělců v Moravském Krumlově (zdroj: ČT24)