Vlaková výluka je minulostí. Teď Brňany čeká zavřená Gajdošova ulice

Brno – Krátce po jedné hodině ráno projel brněnským hlavním nádražím noční expres z Budapešti - byl úplně prvním, který nádražím projel po skončení největší železniční výluky za poslední léta. Od pondělí jezdí vlaky tak, jak jsou cestující zvyklí. Kvůli opravě viaduktu přes Křenovou ulici museli lidé měsíc jezdit do centra města náhradní dopravou. Řidiči naopak musí od minulého pátku počítat s uzavírkou v ulici Gajdošova.

Hodinu před půlnocí skončila největší železniční výluka v Brně, krátce po jedné hodině už na hlavním nádraží nastupovali cestující do nočního expresu z Budapešti. Vlak pak po opraveném viaduktu vyjel směrem na Berlín. 

Práce na opravě viaduktu přes Křenovou ulici téměř měsíc bránily průjezdu z hlavního nádraží na nádraží v Židenicích. Vlaky jezdily pouze na dolní nádraží, a to včetně mezinárodních spojů. Lidé proto museli použít náhradní dopravu. Podle mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové se během výluky nevyskytly žádné závažné komplikace. Jako bezproblémovou hodnotí výluku i Dopravní podnik města Brna, který zajišťoval posilové tramvaje a autobusy. 

Od pondělí začaly znovu jezdit vlaky z Brna do Přerova. Naopak až do 20. září budou jezdit náhradní autobusy z Brna ve směru do Moravských Bránic a Moravského Krumlova, kde vlaková výluka pokračuje. 

Většina posílených tramvajových linek v Brně se vrací do svých původních tras, linky 2, 5 a 6 pojedou po opravené Vídeňské. Až do 16. srpna naopak nepojede linka 2 od Ústředního hřbitova do Modřic. Kvůli opravám bude až do konce prázdnin mimo provoz i linka 12 ze Zvonařky do Komárova. Cestující přepraví náhradní autobusy. 

Řidiče čeká uzavírka v centru 

Trpělivostí by se měli nově obrnit řidiči. Od pátku je v Brně omezen provoz na části Velkého městského okruhu v úseku od křižovatky ulic Svatoplukova a Rokytova po křižovatku ulice Gajdošova s Táborskou. Opravovaný úsek je dlouhý asi kilometr.

„Z důvodu opravy vozovky bude uzavřen v jednotlivých etapách postupně levý a pravý jízdní pás,“ vysvětlila mluvčí jihomoravského krajského úřadu Denisa Kapitančiková. Od pátku stavbaři začali s frézováním povrchu silnice. „Částečná uzavírka potrvá bez přerušení v jednotlivých etapách do 30. srpna. V rámci uzavírky dojde postupně k částečnému nebo úplnému omezení vjezdu a výjezdu z ulic Bubeníčkova, Kaleckého, Hrozňatova a Táborská,“ upozornila Kapitančiková. 

Na komplikace se musí připravit i lidé, kteří jsou zvyklí používat městskou dopravu. „O víkendech dojde k výluce na trolejbusové trati. Trolejbusy linek 25 a 26 budou z Tomkova náměstí odkloněny do Vozovny Husovice. Jako náhradní doprava bude prodloužena trasa autobusové linky x27 od Vinohrad ze Staré osady. Dále budou uzavírkou postupně ovlivněny autobusy na linkách 44, 55, 58, 64, 74, 75, 78, 84, N97, N99,“ upřesnila Kapitančiková.

Informace o změnách v hromadné dopravě najdete zde.

Mluvčí zároveň varovala řidiče, že v místě mohou vznikat kolony. „Vzhledem ke značně překročené kapacitě vozidel na tomto úseku nelze zajistit plynulost dopravy. Žádáme řidiče i všechny cestující tímto úsekem o trpělivost,“ dodala Kapitančiková. Řidiči musí počítat se zdržením asi 15 až 20 minut.

Kde se ještě pracuje?

  • částečná uzavírka je na ulici Vídeňská ve směru od Brna na Rajhrad, kde se opravuje tramvajová trať
  • o víkendu 24. a 25. srpna se bude opravovat tramvajová trať na křižovatce ulic Dornych a Svatopetrská
  • úplně uzavřena je část ulice Botanická
  • úplně uzavřena je část ulice Veveří, kde se opravují tramvajové koleje
  • komplikace v dopravě jsou i v Ivanovicích, Lipůvce nebo na cestě z Čejkovic do Velkých Bílovic