Učni odevzdali peněženku s 65 tisíci

Olešnice na Moravě - Příležitost, která dělá zloděje, může být i příležitostí k dobrému skutku. Dva učni v Olešnici na Moravě našli na ulici ztracenou peněženku naditou penězi. Uvnitř bylo 65 tisíc korun v hotovosti. Odolali pokušení a peněženku odnesli na radnici starostovi. Majitel byl radostí bez sebe a chlapce čeká odměna.

Marek Ševčík a Petr Schütz, dva žáci olešnického učiliště, šli zrovna ze školy navštívit kamaráda, když na chodníku objevili peněžku, kterou tam jen před malou chvílí vytratil místní podnikatel. Uvnitř našli doklady a nezvykle mnoho bankovek. Nechat si peníze nebo je odevzdat? Váhali jen krátce, než zamířili ke starostovi na městský úřad.

„Překvapeně jsem koukal na dva vytáhlé mládence, kteří se mnou mermomocí chtěli mluvit. Když přinesli peněženku, otevřel jsem ji a podíval se dovnitř, tak jsem si musel skoro sednout,“ říká o neobvyklém zážitku starosta Olešnice Zbyněk Peša (SNK).

Učni vrátili nalezenou peněženku (zdroj: ČT24)

Na úřadě spočítali, že v peněžence bylo rovných 65 tisíc korun. Stačil jeden telefonát a šťastný majitel si už spěchal pro ztracené peníze a doklady.

Marek a Petr navštěvují místní speciální školu a potýkají se s poruchami učení. Jejich hendikep jim ale nezabránil udělat v pravou chvíli správné rozhodnutí.

Oba chlapce čeká ještě jedna pochvala. Starosta je pozval na radnici na schůzi zastupitelstva, kde je nemine odměna a kde se také setkají tváří v tvář s vděčným majitelem peněženky.