Soud poslal manažery RK Oskar do vězení na 7,5 roku

Brno – Tři manažery realitní kanceláře Oskar – Patrika Kloce, Martina Zofčáka a Bohuslava Hyblera – Krajský soud v Brně uznal vinnými ze zpronevěry, všichni mají podle rozsudku strávit ve vězení 7,5 roku. Navíc soud uložil trojici povinnost postižené klienty odškodnit. Muži připravili 42 klientů firmy o více než 27 milionů korun. Všem hrozilo desetileté vězení.

„Jsem spokojený s rozsudkem, protože nebyl uznán vinným jen Patrik Kloc, u kterého byla vina jasná, protože se přiznal, ale i zbylí dva obžalovaní. Na rozdíl od Kloce nebyli jednateli firmy, neměli v ní žádné funkce, ale přesto se na trestném činu podíleli,“ komentoval rozsudek státní zástupce Petr Mazálek.

„Požadoval jsem zproštění viny, proti rozsudku patrně podáme odvolání. Klient nebyl s firmou nijak majetkově propojen, pouze bezplatně poskytoval rady. Proto se mi spolupachatelství nezdá,“ řekl obhájce Pavel Holub.

Před lety patřila realitní kancelář Oskar mezi významné firmy, které zprostředkovávaly realitní služby v Brně a okolí. Peníze, které majitelé vybrali od klientů do úschovy, ale používali na financování luxusního sídla firmy, provozní náklady nebo masivní reklamní kampaň. Do problémů se firma dostala v roce 2009, kdy klienti začali požadovat vrácení svých peněz. „Obrali mě o 825 tisíc korun. Je to neuvěřitelné, jsou to tak mladí lidé a mají odvahu ukrást takové miliony,“ uvedl v červnu poškozený Jaroslav Šmak.