Školy testují nové opatření - smlouvy s rodiči

Olomouc - Smlouvy s rodiči – nové opatření, které tento rok testuje ministerstvo školství na vybraných školách. Projekt má vyzrát na neposlušné děti. Pokud se u nich opakují kázeňské přestupky, uzavře rodič se školou písemnou dohodu. Ústavy si novou zbraň proti špatnému chování žáků zatím pochvalují.

Pravidla, která musí dodržovat, si určili sami žáci na začátku školního roku. Pokud dítě zlobí, promluví si s ním nejdříve učitel, až poté přizve rodiče. Ve smlouvě jsou uvedeny konkrétní úkoly jak pro žáka, tak pro rodiče i učitele. Na Olomoucku testují tento bič na zlobivce čtyři ústavy – například Základní škola Hrubého ve Šternberku. Vedení školy už má podepsané tři smlouvy a dalších šest chystá. „Mám sepsané dva výchovné plány, jsou to chlapci. Jeden z nich má problém spíše s chováním a druhý spíš v tom, že nechce pracovat,“ uvádí příklad učitelka ZŠ Dr. Hrubého Jana Vytřísalová.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Nové opatření testují i na základní škole v Újezdě na Uničovsku. S rodiči se tu nad smlouvou museli sejít zatím pětkrát. „Bylo to neplnění školních povinností, vulgární vyjadřování, domácí úkoly, bylo zde i záškoláctví,“ uvedl výchovný poradce ŽS a MŠ Újezd Radek Pohořelský. Podle místních pedagogů podpis pro rodiče znamená závazek. Ministerstvo zkouší projekt individuálních výchovných plánů na 36 školách v České republice. Pokud se osvědčí, zavede ho v příštím roce i na ostatních školách.