Sikorski vydal nekryté směnky za více než miliardu, dostal pětiletý trest

Brno - Krajský soud dnes vynesl verdikt nad Ryszardem Sikorskim. Bývalý majitel České privatizační dostal pětiletý trest za to, že zkoušel boskovickou pobočku Komerční banky připravit o více než miliardu korun. Zadlužená firma, v jejímž čele Sikorski stál, vydala nekryté směnky, čímž se dopustil podvodu. Kvůli justičnímu omylu byl v případu odsouzen nejprve bývalý ředitel banky. Ve vězení zbytečně strávil dva roky.

Obžalovaný Polák Ryszard Sikorski byl už před časem obviněn ze zpronevěry k pěti letům pobytu za mřížemi. K trestu ale nenastoupil. K soudu totiž většinou nechodí, údajně kvůli zdravotním problémům. Nedorazil ani dnes. Přesto jej Krajský soud v Brně v nepřítomnosti odsoudil.

Pětiletý trest padl za přípravu závažného podvodu, kdy si Sikorski připravil jedenáct směnek, jež opatřil falešným podpisem tehdejšího ředitele boskovické pobočky Komerční banky. K vydání peněz ale nedošlo. Jakmile pracovníci banky na připravovaný podvod přišli, uprchl Sikorski do Švýcarska. „Zvažuji podání odvolání, neboť byl uložen trest na samé spodní hranici trestní sazby. Přeci jen ta škoda, o kterou obviněný usiloval, byla 1,3 miliardy,“ upozornil státní zástupce Radek Mezlík.

Soud nejprve odsoudil nepravého viníka

Policisté z bankovního podvodu obvinili nejprve bývalého ředitele boskovické pobočky Komerční banky Vladimíra Konečného. Celých devět let se proti nespravedlivému obvinění přel, dva roky si dokonce ve vězení odseděl. Dnes odsouzený Sikorski v případu vystupoval coby svěděk. Bývalý ředitel vinu popřel a tvdil, že se jedná o mstu nespokojených podnikatelů, kterým v minulosti odmítl finanční pomoc.

Konečný, kterého soud omilostnil minulý týden, má nyní nárok na odškodnění za dva roky zbytečného pobytu v brněnské bohunické věznici. Sám ale nedávno uvedl, že ponížení a nespravedlnost nelze penězi vyvážit. O výši odškodného od ministerstva spravedlnosti se dohadovat nehodlá. „Pokud se mi částka bude zdát nízká, mám možnost se soudit. Ale já po tom všem, co jsem zažil, už nemám chuť se s nikým soudit,“ uzavřel celou kauzu Konečný.

Hovoří nespravedlivě odsouzený Vladimír Konečný (zdroj: ČT24)