Řidič důmyslně manipuloval s tachografem

Šumpersko – Důmyslný podvod s tachografem odhalili v týdnu šumperští policisté u jednoho z řidičů nákladního auta. Muže zastavili ve chvíli, kdy jeho záznamové zařízení vykazovalo dobu odpočinku. Tachograf byl speciálně upraven pomocí spínačů. Policisté tvrdí, že se s takto precizní úpravou setkali vůbec poprvé.

Pětapadesátiletého řidiče nákladního auta z Rokytnice nad Jizerou zastavila hlídka v Bušíně na Šumpersku. V tu chvíli jeho záznamové zařízení vykazovalo už 30 minut dobu odpočinku. Policisté měli nejprve podezření, že řidič má na tachografu u snímače impulzů přiložen magnet, což se však nepotvrdilo. „Muž jim odvětil, že neví, proč tachograf nefunguje, že asi bude poškozený. Policisté se rozhodli pro celkovou kontrolu zařízení a kabeláže od snímače impulzů,“ upřesňuje krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

Po demontáži palubní desky odborníci zjistili zásah do originální kabeláže. Z nich vedla odbočka ke spínačům, které nebyly součástí originální výbavy vozidla. Podle policistů si mohl řidič díky důmyslnému zapojení kdykoli zajistit bezpečností přestávku, i když byl v pohybu. „Muž uvedl, že zařízení má ve vozidle již tři roky a nikdo do současné doby na to nepřišel. I když o policejní hlídce věděl od kolegů, přesto nechal tachograf vypnutý. Počítal s tím, že zásah do zařízení nebude odhalen,“ doplňuje policejní mluvčí.

Pokud bude řidiči prokázán podvod a porušení předpisů, hrozí mu sankce do 10 000 korun a zákaz řízení až na jeden rok. Dopravci hrozí sankce za správní delikt do půl milionu korun.

Tachograf

Tachograf slouží ke kontrole doby řízení a ke kontrole dodržování doby odpočinku. Je povinně nainstalován do všech vozidel nad 3,5 tuny. Přístroj také zaznamenává rychlost vozidla v závislosti na době jízdy. Průběh rychlosti vozidla se zaznamenává na papírové kotouče nebo do paměti tachografu a na čipovou kartu řidiče (u digitálních přístrojů).