Radikálové se řítí do Brna. Pochodovat chtějí „za všech okolností“

Brno - Příznivci krajní pravice se začínají svolávat do jihomoravské metropole na letošní prvomájové setkání. Na internetových stránkách vytvořených speciálně k propagaci akce tvrdí, že se pochod Brnem uskuteční za všech okolností. A už jsou známi i první řečníci – třeba předseda zrušené Dělnické strany Tomáš Vandas. Tematicky bude akce zaměřena proti údajné „invazi zahraniční pracovní síly“.

Úředníci z magistrátu a městské části Brno-střed se snažili dvě nahlášené prvomájové akce zakázat. Občanské sdružení Dělnická mládež si z pozice pořadatele anulaci tohoto zákazu vymohla u soudu. Souboj o poklidný či bouřlivý svátek práce svedou obě strany ještě u Nejvyššího správního soudu.

Právě tam včera dorazila první kasační stížnost. „Nejvyšší správní soud činí v této chvíli standardní kroky, kasační stížnost byla přidělena jednomu ze senátů. Dá se předpokládat, že bude rozhodnuto v takovém časovém horizontu, aby na něj mohli účastníci řízení zareagovat,“ uvedl mluvčí soudu Pavel Trna.

Nehledě na rozhodnutí soudu už Dělnická mládež zprovoznila „oficiální“ webové stránky prvomájové akce. Ta se podle informací na webu prvni-maj.cz uskuteční „za všech okolností“. Řečnit na akci se chystá někdejší předseda zrušené Dělnické strany Tomáš Vandas a podle všeho se bude držet zvoleného motta „Proti invazi cizích pracovníků a exodu našich lidí“. A to i přesto, že za projev na obdobné akci v Brně před dvěma lety si za formulace typu „přistěhovalecká vlna tsunami“ vysloužil spolu s dalšími stranickými špičkami Dělnické strany dosud nepravomocné podmíněné tresty.

Webová souhra náhod?

Stejné informace o konání brněnské prvomájové akce přinášejí i stránky odpor.org patřící neonacistickému hnutí Národní odpor. Podle veřejného registru dokonce obě domény založil stejný člověk. Navzdory tomuto a dalším desítkám důkazů Vandas jako mluvčí Dělnické mládeže odmítá propojení a jakoukoliv infiltraci neonacistů do jím řízených stran či hnutí. „Já nevím, kdo přesně zakládal tu kterou doménu,“ vysvětlil pro ČT. Navíc i připustil, že se příznivci krajní pravice v Brně setkají opravdu „za všech okolností“ – tedy i za předpokladu, že jim soud shromáždění zakáže.

Sympatizanti krajní pravice nahlásili na 1. květen v Brně hned dva pochody – první vedoucí centrem města, druhý mířící za jeho hranice do vyloučených lokalit. Nahlašovatelem obou pochodů je Erik Lamprecht – buď osobně nebo za občanské sdružení Dělnická mládež, kterému předsedá. O potenciální nebezpečnosti této organizace, která je personálně a ideově propojena se zrušenou Dělnickou stranou, hovoří například i rozsudek Nejvyššího správního soudu, který problémovou stranu zakázal.