Priklopil, věznitel Kampuschové, kdysi zneužil sedmiletou dívku

Vídeň - Případ Wolfganga Priklopila, který věznil Nataschu Kampuschovou, má další pokračování. Média totiž přinesla příběh ženy, kterou měl Priklopil zneužít jako malou holčičku, a to ještě dávno předtím, než unesl a uvěznil Kampuschovou. Rakouská policie podle zpravodaje ČT potvrdila, že výpověď je věrohodná. A oznámila i to, že anonymně se přihlásila další možná Priklopilova oběť. Jedenatřicetiletá Andrea před pár týdny oznámila policii, že ji jako sedmiletou měl sexuálně zneužít muž, kterého o mnoho let později znovu poznala v televizi. Měl jím být právě Priklopil, o němž se začalo mluvit v souvislosti s osvobozením Nataschy Kampuschové.

„Někdo ke mně přistoupil a řekl mi ahoj. Otočila jsem se a uviděla neznámého muže,“ připomněla seznámení s Priklopilem Andrea s tím, že jí dal pár lískových oříšků a byl moc přátelský. Získal si ji prý tím, že s ní mluvil jako rovný s rovným, ne jako s dítětem, a také jí říkal, že nemá skoro žádné přátele. Přesto, že existují jen slova zneužité ženy, rakouská kriminální policie považuje její výpověď za věrohodnou.

K činu mělo dojít jen pár kroků od zahradního domku, kde Andrea trávila s rodiči prázdniny. Místo činu je také jen kousek od domu, který se o 13 let později měl stát vězením Nataschy Kampuschové. „Posadil si mě na klín, řekl, že se nesmím bránit a že mám zavřít oči. Potom mě svlékl,“ popsala zneužití Andrea.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Po odvysílání reportáže v rakouské televizi dostali policisté anonymní e-mail, jehož odesílatelka líčí stejný zážitek s Priklopilem. „Původně jsme byli přesvědčeni, že tento pachatel měl jedinou oběť, a sice Nataschu Kampuschovou. Teď víme, že jsme se mýlili,“ komentuje situaci Helmut Greiner, mluvčí rakouské kriminální policie.

Roland Kopt, redaktor deníku Österreich

„Řada Rakušanů už byla z případu Kampuschové otrávená, množily se spekulace, jestli to bylo opravdu tak, jak říká. Ale po těchto nových zjištěních lidé chápou, že byla skutečně obětí sériového zločince.“


Žena žijící ve Vorarlbersku, nejzápadnějším cípu Rakouska, se o svém traumatu rozhodla veřejně promluvit tři roky po osvobození Nataschy Kampuschové a smrti Priklopila proto, že se domnívá, že podobných Priklopilových obětí může být více než jen Natascha a ona.

Natscha Kampuschová se stala Priklopilovou obětí na osm let. Zmizela 2. března 1998 cestou ze školy ve vídeňské čtvrti Donaustadt. Pachatel ji vtáhl do svého vozu a odvezl do svého domku ve Strasshofu nedaleko Vídně. Tam ji zadržoval ve zvláštním sklepním úkrytu a po útěku dívky 23. srpna 2006 spáchal sebevraždu.

Kampuschová nedávno propadla jako moderátorka. Andrea žije v nejzápadnějším cípu Rakouska - co nejdál od Strasshofu, místa, kde řádil Priklopil. A zbytek Rakouska si opět jednou láme hlavu, jak je možné, že si nikdo ničeho nevšiml.

Rakušanka Natascha Kampuschová strávila více než osm let v zajetí u svého únosce Wolfganga Priklopila.
Zdroj: ČT24