Pod školáky z Valašského Meziříčí se probořil led

Valašské Meziříčí - Tři malé děti zachraňovali hasiči ve Valašském Meziříčí z rybníka. Pod školáky se při dopolední vycházce se třídou probořil tenký led a skončili v ledové vodě. Hasiči děti vytáhli pomocí záchranného lana, podchlazené skončily v péči zdravotní záchranné služby.

Tragédií málem skončil výlet žáků třetí třídy z Valašského Meziříčí na naučné stezce vedoucí kolem rybníka. Zamrzlá vodní plocha k sobě přilákala tři z dětí, tenký led je však neudržel a asi dvacet metrů od břehu se pod nimi probořil. Děti měly velké štěstí, protože nejbližší hasičská stanice se nachází pouhých sto metrů od rybníka. Pomoc tak přijela do několika minut.

„Před naším příjezdem se podařilo jednomu z dětí dostat se po ledě ke břehu. Další dvě děti byly stále v otvoru probořeného ledu,“ uvedl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček. „Bylo nutné rychle jednat, nebyl čas na přípravu člunu nebo složitějších technických pomůcek. Velitel zásahu rozhodl o použití takzvaného házecího lana. Na něm bylo postupně vytaženo jedno a následně i druhé dítě,“ popsal záchrannou akci.

Záchranáři z podchlazených dětí okamžitě sundali mokré oblečení a předali je do péče zdravotníků. Událostí se teď zabývá také policie. Podle vsetínské policejní mluvčí Lenky Javorkové však mohla pedagožka nehodě zabránit jen těžko. Dětem vstup na zamrzlý rybník zakázala, jeden z žáků ale provokativně na led vyběhl a dva další ho ihned následovali.