Ostravská ZOO na jaře nabídne řadu nových lákadel

Ostrava - Proměnit ostravskou zoologickou zahradu v nejvyhledávanější turistický cíl v Moravskoslezském kraji. Takový je záměr města. Do jejího rozvoje proto ročně vkládá nemalé peníze. Teď magistrát poskytl přes sedmdesát milionů korun na stavbu nového medvědince, který bude přístupný už letos na jaře.  Po moderním pavilonu slonů jde o druhou největší investici za téměř šedesátiletou historii ZOO. A chystá se výstavba dalších výběhů.

Medvědí pár Olina a Max. Přicestoval z Polska a ještě neměl mláďata. Možná se jich dočká v novém pavilonu s výběhem velkým jeden a půl hektaru, ušitém medvědům přímo na míru. „Zvířata jsou vlastně už téměř 20 let tady v tomto starém betonovém výběhu, bude to pro ně něco úplně nového, tak snad se jim tam bude líbit,“ doufá ošetřovatelka šelem Lenka Juříková.

Medvědi budou mít v areálu spolubydlící a to asi patnáctičlennou skupinu opic - Hulmanů Posvátných. „Měli by se snést. Navíc ušatí medvědi jsou spíše vegetariáni, nejsou nijak extra aktivními lovci,“ říká zástupce ředitele ZOO Ostrava Stanislav Derlich.

Lidé budou moci zvířata pohodlně pozorovat z pěti architektonicky vytvořených vyhlídek. Areál oživí i kaskády jezírek, bystřiny, a také vodopády. „Podle zkušeností a toho, co jsme viděli po celé Evropě, tak si myslíme, že to bude jeden z nejlepších a nejhezčích výběhů pro medvědy v rámci evropských ZOO,“ tvrdí Stanislav Derlich.

Jakmile se zvířata přestěhují, původní pavilon půjde k zemi a na jeho místě vyroste další expozice pro tučňáky a tuleně, které ostravská zoo ještě nikdy nechovala. Podobu zcela změní i 40 let starý hroší domov pověstný svým nepříjemným zápachem. Odstraní ho vodní filtry a větrací zařízení. Přestavba začne ještě letos.

„ZOO je organizace, která patří k nejlepším v Ostravě. Srší nápady, vymýšlí pořád něco nového. Jednoduše řečeno, ZOO je pro město Ostravu požehnáním,“ myslí si primátor města Ostravy Petr Kajnar. Náměstek primátora Lukáš Ženatý nezapomněl připomenout, že město do zoologické zahrady každoročně investuje mezi padesáti až sto miliony korun. Ostravská ZOO by se brzy mohla pochlubit i dalším primátem. V České republice se ještě nikdy nenarodila slůňata. Poprvé se tak může stát příští rok na jaře právě v Ostravě. Březí jsou totiž dvě slonice.

  • Medvěd v ostravské ZOO autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1439/143815.jpg
  • Hulmani autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1439/143817.jpg
  • Hroch autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1439/143816.jpg
  • Slonice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1439/143818.jpg